Mait Kraun • 21. jaanuar 2016 kell 10:52

Bernanke: dollar võib alustada langust

Föderaalreservi endine juht Ben Bernanke.  Foto: epa

Endine Föderaalreservi juht Ben Bernanke ütleb, et dollar võib olla oma tipu saavutanud, vahendab Bloomberg.

„Suurem osa dollari tugevnemisest on juba möödas – me ei pruugi enam erilist tõusu näha,“ ütles Bernanke teisipäeval Hongkongis. Ta lisas, et edasine dollari tulevik sõltub Föderaalreservi intressipoliitikast.

Dollar on viimase kahe aasta jooksul 16 suurema valuuta suhtes tugevnenud. Eelkõige on valuutale hoogu andnud spekulatsioonid, et Föderaalreserv hakkab intressimäärasid tõstma ajal, mil teised keskpangad hoopis lõdvendavad rahapoliitikat (näiteks Euroopa ja Jaapani keskpangad). Viimasel ajal on dollari tugevuse negatiivsetele mõjudele tähelepanu hakanud pöörama ka Föderaalreserv. See hoiab rahapoliitikute sõnul tagasi nii inflatsiooni, majanduse aktiivsust kui ka eksporti.

Dollari indeks (DXY) on viimase kahe aasta jooksul tõusnud veidi üle 23 protsendi. Riskifondid ja teised suuremad spekulandid on vähendanud dollari tõusule panustavaid positsioone.

Föderaalreservi järgmine kohtumine toimub 26.–27. jaanuaril Washingtonis. Tõenäosus, et keskpank sellel kuul intresse tõstab, on sisuliselt null. Märtsis tõstetakse intresse 31protsendilise tõenäosusega.

Bernanke, kes oli Föderaalreservi juht 2006–2014, on dollari rollist kirjutanud sellel kuul juba kaks korda. 7. jaanuaril tehtud postituses nentis Bernanke, et dollaril on tänu reservvaluuta staatusele „ülemäärane privileeg“. Tema sõnul on dollari reservvaluuta staatus jeeni, euro ja teiste konkureerivate valuutade tõttu aga vähenenud.

Hetkel kuum