Mait Kraun • 5. jaanuar 2017 kell 20:49

Börs: dollar kukub ja kuld tõuseb

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

USA dollar odavnes, võlakirjad kallinesid koos kullaga ning aktsiaturud langesid, kirjutab Bloomberg.

Dollar jõudis mõni päev tagasi 14 aasta kõrgeima tasemeni, aga praegu on valuuta odavnenud kaks päeva järjest, sest Hiina hakkas kapitali väljavoolu agressiivsemalt piirama ning investorid on Föderaalreservi osas külmemaks muutunud. USA aktsiaturud langesid täna keskpäeval tublisti, päeva lõpus toimus aga mõningane taastumine, mida juhtisid kaitsvamad sektorid (näiteks kommunaalfirmad). 10-aastaste võlakirjade tootlus langes ning kulla hind tõusis nelja nädala tippu.

Donald Trumpi valimisvõiduga kaasnenud aktsiaturgude tõus on peatunud. Investorid on hakanud kartma, et majandus ei pruugi kõrgemate intressimäärade keskkonnas nii kiiresti kasvada. Lisaks sellele ei mõju tugev dollar eksportööridele hästi. Reedel ilmub ka USA töötururaport ning ootused on kõrged.

Standard & Poor’s 500 indeks langes 0,1 protsenti 2269 punktini. Päeva keskel oli indeks ka 0,5protsendiga plussis. Finantssektori aktsiad langesid 1 protsendi, sest kõrgemad intressimäärad ohustavad laenuandjate kasumeid. MSCI arenevate turgude indeks tõusis 1,3 protsenti ja jõudis kõrgeima tasemeni alates 8. novembrist.

Bloombergi dollariindeks kukkus protsendi võrra, mis on suurim langus alates juulist. Kulla hind tõusis 1,5 protsenti 1181 dollarini untsist, mis on viimase kuu kõrgeim tase. WTI toornafta tõusis 0,7 protsenti ja Brent lisas samuti 0,7 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks vastavalt 53,72 ja 56,88 dollarit.

Hetkel kuum