Riskifond: hull võimendus või turvasadam?

SEB finantsturgude riskinõustaja Kristofer Vähi sõnul pole kogu raha mõtet riskifondi panna, aga kui turg kukub, võib just see osa muu portfelli languse tasa teha.  Foto: Andras Kralla
Liina Laks • 22 november 2017
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Kas FB Asset Management, KKR Funds või Etalon Varahaldus – viimastel aastatel on Eestis tekkinud hulk varahaldusettevõtteid, mis peibutavad ebatraditsioonilise strateegia ja tootlusega.

Kristofer Vähi on SEB finantsturgude riskinõustaja ja seega traditsioonilise finantssüsteemi esindaja, kelle jaoks sellised riskantsed ettevõtmised nagu riskifondid peaksid loomu poolest võõrad olema. Sellegipoolest on Vähi omamoodi riskifondide fänn.

Äripäeva raadiole antud intervjuus selgitas Kristofer Vähi, et kuigi ta ise riskifondidesse raha paigutanud pole, aitavad sellised fondid turgu mitmekesistada ning juba ainuüksi see on tervitatav. Samas kimbutab riskifonde kehv maine.

“Ega riskifond ole Eesti investorile kuigi tuttav ja vajab kindlasti rohkem selgitamist, mis on selliste fondide mõte, millised on riskikohad ja seegi, millised on võimalused,” ütles Vähi. Tema hinnangul ei ­aita riskifondide mainele kaasa ka eestikeelne terminoloogia. “Sõna hedge-fund tõlgime meie tihtipeale kui riskifondi, aga mulle selline määratlus üldse ei meeldi, sest otsetõlge oleks ju riski maandamise fond. Ja need fondid pole ju tekkinud selle mõttega, et hullult riski juurde võtta, vaid vastupidi selleks, et klassikalistele osta-ja-hoia-investeeringutele lisada riski maandamise aspekti,” rääkis Vähi.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt