investor Toomas • 14. juuni 2018 kell 13:00

Mida teha Microsoftiga?

Lisaks "tõsistele" äridele on Microsoft tugev mänguäris. Xbox näitab aina kahekohalisi kasvunumbreid.  Foto: Scanpix

Eile teatas oma kvartalidividendi Microsoft: 42 senti aktsia kohta. Korra käis peast läbi ketserlik mõte klassikalise investori kombel saadud raha samasse ettevõttesse paigutada.

Eelmisel aastal sain Microsoftilt kokku 1,59 dollarit iga aktsia kohta ehk 655 eurot. Sellest napsas USA endale 30 protsenti, kuna Swedbankil pole jätkuvalt lepinguid asutustega, mis võimaldaksid mul maksta vaid seda 15protsendist tasu, mida topeltmaksustamist vältiv leping võimaldab.

Osakaal portfellis: 16,29%

Tõus alates algusest: 341%, eurodes mõõdetuna

Nii et kontole jõudis napilt 458 eurot. See summa muutub ajas tõenäoliselt järk-järgult suuremaks, sest Microsoft on novembris traditsiooniliselt oma dividendi viisakalt tõstnud. Aga nii nagu käsi ei tõuse peale möödunud aasta varakevadet müüma, ei tõuse see ka ostma.

Praegu ostma ei tõtta

Lasin peast läbi põhilised suhtarvud ja endiselt on tegu on ühe kalleima aktsiaga minu portfellis. Samal ajal suudab ettevõte oma käibenumbreid tõsta miljardiliste sammudega ning olukord, kus 89miljardilise käibe juures suudeti teenida 21 miljardit puhaskasumit, võtab paljud ettevõtted kadedusest roheliseks.

Kõik Microsofti uued ärid ja pilveteenus paisuvad nagu pärmi peal. Azure on näidanud hämmastavat kasvuvõimet. Tegelikult on kõik kolm suurt Microsofti ärisuunda – produktiivsus ja äriprotsessid, intelligentne pilv ja personaalarvuti sektsioon – üsna tugevad, kuid investorina on mul hea meel selle üle, et pikka aega lipulaevaks olnud ja nüüd väsimuse märke näitavalt personaalarvutite segmendilt võtab pilv teatepulga üle. Pilveteenus on ka selline, mida annab väikeste kuludega skaleerida küll, nii et marginaali pärast ma praegu muret ei tunne.

Reutersi andmetel viskas Microsoft kinda ka veebimüügi kroonimata kuningale Amazonile. Viimane tõi hiljuti uuendusena välja kassiirideta poed ja Microsoft plaanib insaiderite andmetel samaga vastata ja töötab juba lahendusi välja. Raporti järgi võitlevad mõlemad ainuüksi USAs 50 miljardi dollari suuruse turu pärast.

Trump varrukas

Microsoftil on tegelikult veel üks trump tagataskus: USA meedia andmetel oli kontsern üks kibedamaid president Donald Trumpi uue maksupaketi eest lobistajaid ning juba enne seda on USA valitsus Microsoftile korraliku maksuvabastuse andnud. Mis seal salata – head suhted võimudega annavad Microsoftile võimaluse teha asju paremini ja soodsamalt, kui see paljudel konkurentidel võimalik oleks. Moraalselt on see halb, kuid investori seisukohalt hea nüanss.

Ehkki pidasin aasta alguseski tõsist plaani positsiooni vähendada ning osa kasumist koju tuua, võitsid hoidmise poolt rääkivad argumendid lõpuks vaidluse. Samas on Microsoftist kasumi võtmine minu jaoks endisel laual.

Tõsi, Microsofti näitel on pikaajalise investori jaoks istumine ja ootamine olnud algusest peale see kõige tulusam strateegia. Nii ka praegu: aastaga on aktsia hind kerkinud 43 protsenti, millest 17 protsenti tänavu.

Hetkel kuum