• Jaga lugu:

  Paljulubav kauplemisidee

  Naasin pärast riigipüha ja pisukest puhkust oma portfelli juurde ja mis ma näen: positsioone peaaegu polegi.

  Pärast Briggs & Strattonist kasumiga väljumist on mulle jäänud vaid pikad positsioonid Facebookis ja ravimiarendajas TG Therapeutics. Portfellile täiendust otsides leidsin järgmise ravimiarendaja: Amsterdamis noteeritud firma Galapagos.
  Ränk haigus on ravimifirmade eldoraado
  Kas teate, mis on tsüstiline fibroos? Paljud ilmselt teavad ja mõnel on kindlasti otsene kogemus selle haigusega, sest see on üsna levinud (esineb Euroopas keskmiselt igal 3000. vastsündinul).
  Foto: Kaupleja Alex
  Lühidalt öeldes on see vigasest geenivariandist tulenev haigus, mis kahjustab inimese hingamis- ja/või seedesüsteemi. Ravi sellele praegu puudub. Inimeste kannatusi leevendatakse, aga nad ei parane.
  Just seetõttu, et haigus on ravimatu ja sage, on tsüstiline fibroos ravimiarendajate eldoraado. Biotehnoloogiaettevõte, kes loob sellele hirmsale haigusele ravimi, päästab sadu tuhandeid elusid – ja teenib selle käigus loomulikult väga palju raha. Selle kullamäe poole jookseb mitu ravimifirmat, kellest finišisirgele on jõudnud kaks: Vertex Pharmaceuticals USAst ja Belgia-Hollandi firma Galapagos.
  Muidu hoiaks ma Vertexile pöialt. Vertex on üks biotehnoloogiasektori edulugusid. Ravimi staatuseni jõuab keskmiselt vaid 5% ravimikandidaatidest ning läbikukkumised on selles sektoris kordades sagedasemad kui õnnestumised. Vertex oli üks esimesi, kes hakkas ravimeid konstrueerima mitte lihtsalt substantse kombineerides ja vaadates, mida uus segu teeb, nagu seni oli kombeks, vaid ratsionaalselt, eesmärgist lähtuvalt. Loogiline, võiks isegi öelda, et bioloogiline lähenemine on Vertexile toonud edu: ettevõtte loodud Incivek oli näiteks üks esimesi edukaid C-hepatiidi ravimeid.
  Oodata on mitut head uudist
  Vertexil on praegu kaks ravimikandidaati katsetuste viimases staadiumis. Kahe hobusega võistluses osalemine peaks võiduvõimalusi kahekordistama. Kuid mina arvan, et võidab hoopis kolmas hobune: Galapagose kandidaat.
  Sajandivahetusel asutatud Galapagose ravimiarendusplatvorm põhineb väikeste molekulide väljaarendamisel, mis suudaks n-ö sisse ja välja lülitada haiguste juures võtmerolli mängivaid proteiine. Firmal on praegu arendamisjärgus ravimikandidaadid lisaks tsüstilisele fibroosile ka reumaatilise artriidi, psoriaasi ja soolepõletike raviks.
  Galapagos katsetab tsüstilise fibroosi raviks kolme molekuli kombinatsiooni ning selle katsetuse tulemused peaksid saama teatavaks kolmandas kvartalis ehk hiljemalt septembris.
  Samal ajal ehk praegu käimasolevas kvartalis on oodata veel kahe Galapagose ravimiuuringu tulemust, mis ehk ei ole nii suurest meediakärast ümbritsetud kui tsüstiline fibroos, kuid sellegipoolest tähtsad ja vajalikud.
  Mõlemad uuringud on ravimikandidaadi nimega Filgonitib kohta ja puudutavad eri tüüpi artriite. Nende uuringute juures toetab Galapagost rahaliselt (ja saab hiljem muidugi suure osa müügitulust, kui ravim turuloa saab ja tulu tulemas on) farmaatsiahiid GlaxoSmithKline. GSK toetus lisab omakorda investorite usku positiivsesse lõpptulemusse.
  Niisiis on Galapagoselt lähiajal mitut tähtsat uudist oodata ja kui neist kas või osa peaks olema väga head, võib oodata aktsia hinna märgatavat tõusu. Seda ma püüdma minna kavatsengi.

  Kaupleja Alexi kontoseis

  Hetkesaldo (suletud tehingute summa kontol): 9765 eurot

  Kapital (avatud tehingute kasum/kahjum kontol): 9825 eurot

  Reaalajas ülevaate Alexi kauplemiskontost ja viimastest tehingutest leiab SIIT.

  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Lauri Läänemets: küpse mõtlemisega ärieliit on hõivamas sotside valimisprogrammi
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Riigi uus radarisüsteem avab tuuleenergiale suure osa Mandri-Eestist
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.