16. jaanuar 1996 kell 22:00

Silmeti eksjuht nõuab ennistamist

«Kui kohus rahuldab Terava hagi, võib kohus nõuda välja ka töölt sunnitud puudumise aja eest keskmise palga,» selgitas majandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Nelli Platonova.

«Ma ei tea, kuidas minu hagi on formuleeritud, selle koostasid juristid,» rääkis Terav. «Küll aga tean, et mind on vallandatud ebaseaduslikult. Kui inimene vallandatakse, siis peab põhjendama, miks ta vallandatakse, ja tavaliselt võetakse inimeselt ka seletus. Minult keegi seletust ei nõudnud ja ma ei tea ka vallandamise põhjust.»

Terav kinnitas, et ta pole saanud mingit kompensatsiooni. «Minu ja majandusministeeriumi vahel oli sõlmitud tüüpleping, mille kohaselt pidin ma saama pärast vallandamist kuni aastapalga. Eks kohus otsustab, kas ja kui palju saan,» lisas Terav.

Eelmine majandusminister Liina Tõnisson vallandas oma käskkirjaga Silmeti peadirektori Walter-August Terava 5. septembril 1995. aastal.

Tööpakkumised Eestis pole Teravat seni rahuldanud. «Mind on kutsutud Saksamaale ühte metallitöötlemise ettevõttesse. Seega pakutakse erialast tööd,» ütles Terav.

Tagasiminek Silmetisse oleneb majandusministeeriumist. See tähendab, millised võimalused mulle antakse ja millised on tingimused,» sõnas Terav. «Kui praegune majanduspoliitika Silmeti suhtes jätkub, siis ei lähe ma kindlasti tagasi.»

Terav lisas, et ta tahaks kohtuda majandusminister Andres Lipstokiga. «Jutt tuleb erapooletu, igal juhul ei ole see seotud kohtuprotsessiga,» oli Terav napisõnaline.

Silmeti peadirektor Priit Saksing kinnitas, et ta pole Teravaga kunagi koostööst rääkinud.

«Olen oma seisukoha juba varem öelnud, et kui ta on tööst huvitatud, siis võiksime kokku saada ja aru pidada,» kinnitas Saksing. «Meie juristid on asja selgitanud, et kui kohus Walter-August Terava tööle ennistamise otsuse ka vastu võtab, ei saa ta kuidagi tagasi tulla. Koht on täidetud, kahte peadirektorit ei saa ju Silmetis olla.»

Hetkel kuum