27. veebruar 1996 kell 22:00

Ameerikas tõstab pead majanduslik natsionalism

Järjest valjuhäälsemalt propageeritav majanduslik natsionalism ei ole olnud populaarne 1920. aastatest peale, kuulutas Summers Washingtonis ettevalmistatud kõnet pidades.

Eriti aktiivselt on jäikade impordibarjääride püstitamist pooldanud vabariiklaste presidendikandidaat Patrick Buchanan, kes võitis eelvalimised New Hampshire' osariigis.

Televisioonikommentaator Pat Buchanani võidus on oluline see, et tema kampaania peateemaks olnud protektsionismil on valijate seas olnud oodatust tunduvalt suurem toetus.

Buchanani meelest tuleks USA-l lahkuda enamikust rahvusvahelistest organisatsioonidest ja lahti ütelda olemasolevatest vabakaubanduslepingutest.

Aserahandusministri väitel on eksport aidanud tagada USA majanduse edu. «Kogu läänepoolkeral, alates T?iilist ja lõpetades Kanadaga, sõltub meie heaolu ja julgeolek majandusintegratsioonist,» tõdes ta. Tema kinnituse kohaselt on Põhja-Ameerika vabakaubandusleping (NAFTA) aidanud vähendada Mehhiko tollitariife ja soodustanud nii USA eksporti.

Buchanan on otseselt rünnanud Põhja-Ameerika vabakaubanduslepingut, väites, et selle tagajärjel on USAs tunduvalt vähenenud töökohtade arv, mis on kolinud odava tööjõuga naaberriikidesse. Ta usub, et kui odava tööjõuga riikide konkurents jätta riigipiiri taha, laheneksid USA hõiveprobleemid ning paraneks inimeste elatustase.

See teema on USAs olnud väga aktuaalne, kuna suurepäraste majandustulemustega USA firmad on viimasel ajal rohkesti töötajaid vallandanud ning seda on põhjendatud teravneva rahvusvahelise konkurentsiga.

Pat Buchanan on erinevalt teistest kandidaatidest kampaania üles ehitanud keskklassile, kellel on villand sellest, et suured ja edukad börsifirmad sõna otseses mõttes võistlevad omavahel inimeste vallandamises.

Summersi sõnul ei lasknud just NAFTA Mehhikol protektsionistlikke meetmeid rakendada, kui too enam kui aasta tagasi sattus peeso devalveerimise tagajärjel suurtesse majandusraskustesse. Nüüd on Mehhiko aga jälle majandusliku tõusu teel.

Mehhiko on näide selle kohta, kuidas integratsioon aitab kaasa majandusreformidele, lisas Lawrence Summers ning avaldas lootust, et ka T?iili peatselt ühineb NAFTAga, sest siis saab USA omapoolset kasu T?iili majandusedusammudest.

Pat Buchanani ootamatult suur edu Ühendriikides suurendab üldist huvi protektsionismi vastu. Paljud poliitikud hakkavad edaspidi kindlasti uurima protektsionismi poliitilisi võimalusi. Ja isegi kui Buchanani valimiskampaania lõpeb ummikuga, on ta juba selgelt esile toonud protektsionismis peituvaid võimalusi.

Kui protektisonism peaks lähiaastatel leidma koha USA poliitikas, avaldab see paratamatult mõju kogu maailmale. USA turu sulgemine mõjutaks kohe kogu maailmakaubanduse arengut. Kui USA peaks eralduma maailmakaubanduse liberaliseerimisest, peatub ilmselt ka piirkondliku vabakaubanduse areng. See seab ohtu väikeste, väliskaubandusest sõltuvate riikide tuleviku. REUTER-KL-ÄP

Hetkel kuum