3. veebruar 1998 kell 22:00

Börsid said elustava süsti ravimifirmadelt

Kui sellised hiiglased nagu Glaxo Wellcome ja SmithKline Beecham ei pea end piisavalt suureks, peavad partnereid otsima teisedki ravimifirmad, ennustavad analüütikud.

Glaxo aktsiad tõusid ühinemisteate peale 20,7 protsenti ja SmithKline'i aktsiad 8,3 protsenti. Saksamaal, kus ravimifirmade ühinemised on seni harvad olnud, tõusid järsult Hoechsti, Bayeri, BASFi ja Scheringi aktsiad. USAs olid suurimad tõusjad Schering-Plough ja Warner-Lambert. Järsult tõusid ka Rootsi Pharmacia & Upjohni ja Astra aktsiad.

Briti firmade ühinemisel sünniks maailma suurim ravimikontsern turuväärtusega üle 110 miljardi naelsterlingi, mis jääb alla vaid USA General Electricule ja Briti-Hollandi ühisfirmale Royal Dutch/Shell Group.

Ühisfirmale kuuluks ligi 9 protsenti maailma ravimiturust, mis jätab lähimad konkurendid Novartise ja Mercki umbes viie protsendiga kaugele maha.

Kui tehing, mis on kogu ettevõtlusajaloo suurim, saab teoks, jätkaks see 1993. a farmaatsiafirmade hulgas alanud liitumiste ja ülevõtmiste rida. Viimase tingisid riiklike tervishoiukulutuste kärpimine ning uurimis- ja arenduskulutuste kasv. FT

Hetkel kuum