25. august 1998 kell 22:00

Siimann varjab ministrite pahategusid

Eile pressikonverentsil valitsust esindanud kultuuriminister Jaak Allik ütles, et ei tema ega keegi valitsuse liikmetest pole näinud riigikontrolöri poolt peaministrile saadetud kirja, milles Juhan Parts soovitab ministrid Tiiu Aro ja Mart Opmann Maapangaga seotud pahategude pärast ametist vabastada.

Valitsuse pressiesindaja Daniel Vaarik ütles, et tema nägi Partsi kirja, kuid ei lugenud seda. Vaarik lisas, et peaminister ei soovi enne riigikontrolöri kirja arutamist valitsuse istungil sel teemal ajakirjandusele kommentaare anda.

Allik ütles, et Partsi ettepanekud tulevad arutusele järgmisel nädalal valitsuse istungil.

Kultuuriministri sõnul on loomulik, et kõrgete riigiametnike kirjavahetus, milles lahatakse mitme ministri võimalikku riiki kahjustavat tegevust, jääb pikaks ajaks avalikkuse eest saladuseks.

Alliku sõnul ei saa peaministrilt ja riigikontrolörilt nõuda, et nad teataksid ajakirjanduse kaudu valijatele, millistes üleastumistes Arot ja Opmanni seoses Maapanga põhjaminekuga kahtlustatakse.

Riigikontrolli kolmanda osakonna peakontrolör Sven Potapov ütles, et kuna avalikkuse teavitamine pole Eesti seadustega otseselt reguleeritud, otsustasid riigikontrolör ja peakontrolörid Aro ja Opmanni võimalikest kuritarvitustest avalikkuse ees vaikida.

«Rootsis võib ajakirjanik põhimõtteliselt lugeda riigikontrolöri kirjavahetuse läbi hommikul veel enne seda, kui kirjad riigikontrolöri enda kätte jõuavad,» selgitas Potapov. «Eesti seadused selliseid võimalusi ei paku.»

Potapov lisas, et riigikontrolli kolm osakonda uurisid enne Partsi kirja koostamist peale rahandus- ja sotsiaalministeeriumi ka põllumajandusministeeriumi tegevust, kuid ei leidnud põllumajandusminister Andres Variku tegevuses kuritarvitusi.

Eesti Päevalehe andmetel saatis riigikontrolör Juhan Parts peaministrile riigikontrolli kokkuvõtte Maapangaga seonduvast ning tegi kaaskirjas ettepaneku ministrid Aro ja Opmann ametist vabastada. Nii Aro kui ka Opmann ütlesid Eesti Päevalehele, et nad pole kirja näinud.

Hetkel kuum