3. veebruar 1999 kell 22:00

Hollandi mesi ei pruugi olla Hollandist

Meeäriga tegelevad Eestis mitmed firmad, mistõttu olukord, kus iga mesinik mee suvalisse sildistamata purki pani ja siis seda müüs või viis mee riiklikku kokkuostu, on möödas. Praegu pakivad tarbijatest ja endast lugupidavad firmad (ka mõned mesinikud) mett korralikesse firmamärgiga pakenditesse.

Mullune meepõud Eestis tõi turule olulisi muutusi. Eesti mesi on praktiliselt ära müüdud ja kui seda veel kuskil pakutakse, peab olema kindel müüja aususes.

Ei ole saladus, et importmesi on tunduvalt odavam kui Eesti mesi ja kasu sellisest ärist on suur -- eriti Eesti mee defitsiidi korral. Isegi paljud Eesti mesinikud on ostnud importmett, allakirjutanul pole küll õnnestunud näha ühtegi mesinikku importmett müümas.

Eestis on vähemalt neli firmat, kes turustavad importmett mee päritolule vastava sildi all. Nendeks on Meveda (Uus-Meremaa polüfloorne mesi), Tentora (Uus-Meremaa polüfloorne mesi), Eesti Mesi (Bulgaaria mesi), Sireli (Uus-Meremaa valge ristiku mesi, Venemaa päevalillemesi, Ungari polüfloorne mesi). Teised müüvad hoogsalt Eesti mett edasi. Samas ei saa välistada, et mõnel mesinikul veel Eesti mett on... Ka Sireli mesindustalus on veel reservis Eesti mett -- kuid mitte palju.

Eestis on vastu võetud meestandard, mis kohustab näitama mee etiketil mee päritolumaa. Paraku on siin müüa mett Taani, Hollandi, Saksa vm maa mee sildi all, jättes märkimata päritolumaa. Need meed on küll pakitud nendes riikides, kuid need ei ole ei Taani, Hollandi ega Saksa enda mesi. Seda juba sellepärast, et ka nendes maades oli meeikaldus ning isegi nende mee tavahinnad on Eesti mee praegusest hinnast vähemalt kaks korda kõrgemad -- mitte aga kaks korda madalamad. Seda ei saa vaadelda kui lihtsalt segadust Eesti meeturul; tegemist on kõlvatu konkurentsiga nende suhtes, kes ausalt mee päritolumaa ära näitavad.

Ka siin võiks riik seista ausa meeäri ja sellega ka Eesti mesinduse eest, toetades laboriuuringuid mee õietolmu sisalduse kindlaksmääramiseks. Soomlastel oli mõned aastad tagasi kogemus ühe Taani meefirmaga -- sealt leitud apelsiniõie tolmuterad tõid mee päritolu päevavalgele. Muide, sama firma on nüüd Eestis. Osal purkidel on eestikeelne kirjeldus, et on tegemist lõunamaise meega, osal mitte...

Ostes mett, tuleb teavitada ennast üleskerkinud ohtudest. Mesi pole lihtsalt mesi, on olemas eri liiki mesi, eri maade mesi, mesi erinevatest kliimavöötmetest, on värske ja mitme aasta tagune mesi. Igal meel on oma väärtus, mis paraku kipub kajastuma ka mee hinnas. Ja ka mee turustajaid on erinevaid. Usaldada võib vaid ennast ja kaubamärki, mis pole teid mee kvaliteedis petnud.

Hetkel kuum