Kaido Einama • 10 august 1999

Arvutitootjatel said läbi ellujäämiskuud

Arvutitootjatel lõppesid aasta kõige raskemad kuud. Sellest hoolimata on enamik arvutikoostajatest optimistlikud -- selle aasta juuli ei olnud sugugi halvem kui aasta tagasi.

Kahe kõige raskema kuu ajal otsustas ainuke infotehnoloogia börsiettevõte Pennu CT oma tegevusvaldkonda pisut muuta ja keskenduda internetialale. Pisut üle 100 arvuti tootnud Pennu eksportis juunis enamiku oma arvutitest. Baltimaade suurim arvutitootja Microlink nimetas Pennu suunamuutust riskantseks, sest kahjumit toovale arvutitootmisele lisandub teine, küll väga perspektiivikas, kuid esialgu rahaneelav tegevusala -- Internet.

Kui Pennu aktsia hakkab käituma nagu mujal maailmas internetifirmade aktsiad, siis peaks isegi vaatamata firma püsimisele suures kahjumis aktsia hind pidevalt tõusma.

Microlink on samuti viimasel ajal laiendanud oma tegevust internetialal, juuli kogukäive kasvas juhatuse esimehe Allan Martinsoni sõnul just tänu internetifirmade divisjonile. Microlink eksportis juulis 51% toodangust, lisaks Eestis toodetutele tehti Läti tehases juunis 103 ja juulis 236 arvutit.

Võrreldes eelmise aastaga taandus tootmine sel suvel vähem ja paljud arvutifirmad jõudsid järele eelmise aasta sama kuu tootmistulemustele. Tigma, Ordi ja K Arvutisalong tootsid selle aasta juulis rohkem kui aasta tagasi, Sign on koguni üle kahe korra rohkem arvuteid valmistanud. Osborne'is, kus toodetakse lisaks kontoriarvutitele ka võimsamaid servereid, olid suvekuud samuti edukad. Vaatamata suvele õnnestus neil saada ka mõned suuremad tellimused.

Vt. ka tabel

Hetkel kuum