Priit Harik • 18. august 1999 kell 22:00

APS-kaameraga on mugav pildistada

Uue fotograafiastandardi APS kaamerad paistavad silma oma kompaktsuse, stiilse kujunduse ja uudsete lisavõimaluste poolest.

Mitte alati ei tähenda uue tehnoloogia juurutamine vana hääbumist. APS-fotograafia eesmärgiks pole süüa välja 35mm filmi kasutavat fotondust. Leitud on uus grupp tarbijaid.

Valdav osa isehakanud päevapiltnikest ei suurenda oma kodualbumi jaoks mõeldud valmisfotot suuremaks kui 10x15 cm. APS-tehnoloogia pakub kliendile pea poole väiksemat kaadripinda kui 35mm film. Kvaliteedivahet ei tohiks tavatarbija märgata. Küll aga ei jää märkamatuks uuendused, mida APS pakub. Aparaadid on muutunud väikesteks ja lollikindlamateks. Filmilindil olev magnetriba lubab talletada infot konkreetse kaadri pildistamise iseärasustest (välgu kasutamine, alavalgustus jne), võimaluse korral kuupäevade ja kellaaegade paigutust valmispildil, tervitustekste, kaadri formaati ja ka seda, mitu pilti peaks juba esimesel korralt konkreetsest kaadrist tegema. Magnetribal olevat infot on võimalik vajaduse korral hiljem muuta.

Pildistades võib muuta kaadri formaati ning teha ka panoraamvõtteid ja portreesid. Klient saab koos piltidega indeksfoto, kus on kõik pildid vähendatud kujul olemas. Seega pole enam vaja negatiive sorteerida ja otsida õiget kaadrinumbrit, negatiiv on kogu aeg kassetis ja kaitstud mustuse ning vigastuste eest. Samas kehtivad APS-filmikasseti hoidmisele samad nõuded nagu pangakaartide puhul. Kõrvaline magnetmõjutus võib rikkuda inforibal oleva teabe.

Canoni APS-aparaatide seeria IXUS on lipulaev muutmaks tarbeeset lisaks funktsionaalsusele ka esteetiliselt nauditavaks aksessuaariks. Augustis Eesti turule jõudnud IXUS- seeria teise põlvkonna kaamerad on minimalistliku disaini ja kõrgendatud tehniliste võimalustega.

MRC-funktsioon võimaldab pooleldi täispildistatud filmi aparaadist välja võtta ja hiljem tagasi pannes jätkata pildistamist õigest kohast. Zoom 23--46 mm on võrreldav tavakaamera 32--65mm zoom'iga. Tugevam välk ja rohkem välgurezhiime võimaldavad senisest paremaid võtteid. Canoni APS-kaamera kaal on alla 200 grammi. Hinnad algavad 4000 kroonist.

Hetkel kuum