ÄP fototoimetus • 7. oktoober 1999 kell 22:00

Ettevõtjad täidavad Tartu eelarvet

«Tartu praegune linnavalitsus on aru saanud, et investeering on väärtus, mille eest tuleb võidelda,» sõnas ASi Tartu Õlu juhatuse esimees Tarmo Noop. AS Tartu Õlu sai eelmisel aastal suurima investeeringu teinud ettevõtete seas esikoha.

Investeeringud käivad ees ja juba järgmisel aastal oleme võib-olla parim ettevõte, lausus Noop.

Ansip kinnitas, et mingil juhul ei anta investeeringu tegijale kaasa kohustust panna torusid ja ehitada teelõike. «Linn ei saa alati oma kohustusi täita, sest meil pole raha, kuid me ei sunni ettevõtjat täitma linna kohustusi,» ütles Ansip. Ta lisas, et ei usu, et linna suhtumine investeeringuid eriti juurde tõmbaks.

Enam töökohti loonud ettevõtte preemia saanud Astri & PK juhataja Helve Kaljumägi tunnistas, et firma on küll tubli, kuid 153 uut töökohta on tulnud pigem laienemise käigus juurde ostetud poodidest. Ta lisas, et Astri poodides ei saa tarbimise tõusu täheldada. «Ostjate arv on jäänud samaks, kuid ühele ostule minev summa on väiksem kui mõned aastad tagasi,» tõdes Kaljumägi.

Saja ja enama töötajaga ettevõtetest pääsesid esikolmikusse Lõuna-Eesti trükihiid AS Kroonpress, kaubandusega tegelev AS Astri & PK ning AS Tarkon.

Tarkoni peadirektor Toomas Noorem ütles, et raskemad ajad on kindlasti möödas ja ettevõte ekspordib peamiselt Läände üle 90% toodangust. «Järjest rohkem tahaksime jõuda elektroonika juurde ja saada tarnijateks maailma tegijatele,» sõnas Noorem.

10 kuni 99 töötajaga firmadest tunnistati parimaks teetöödega tegelev AS TREF ning kuni 9 töötajaga väikeettevõtetest OÜ I&T Metall.

Abilinnapea Margus Hanson sõnas, et kui vaadata statistikat, siis Tartu ongi väiksemate ettevõtetega linn. Suhteliselt paljud neist on teenindusele orienteeritud. Tartu ettevõtted moodustavad 7,1% riigi ettevõtetest, ka käibel on sama protsent. Tartus töötab vaid 6,8% riigi töötajatest.

Linnapea tõi positiivsena välja, et Tartus ja Tartu maakonnas on riigi väikseim tööpuudus.

Autor: ÄP

Hetkel kuum