• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hääde meeste suur tung

  «Meil on üks kõrgemaid töötuse protsente Pärnu maakonnas, võib-olla sellest ka see aktiivsus volikokku pürgimisel,» ütleb naljaga pooleks vallavanem Urmas Aava, kes näeb ülikonna ja heleda mantliga välja nagu tüüpiline noorpoliitik mõnest pealinna erakonna kontorist. Hiljem selgub, et tegemist on Pärnumaa Isamaaliidu juhatuse liikmega.
  Valimiskampaania käib maal perest peresse, värvilisi plakateid ja rahvapidusid ei saa maal endale lubada. «Ise peab käima rääkimas, et küll mina olen ikka hea mees,» muigab vallavanem, kes on kahe kohaliku nimekirja vallavanemakandidaat, kuid kandideerib ise hoopis naabervallas. See asjaolu on temast küla peal palju jutte tekitanud, aga rahvas armastab teda endiselt.
  «Tema on ennast ikka juba näidanud ja toetab haridust ja kultuuri,» ütleb kohaliku lasteaia muusikakasvataja Aili Altoja. Aava on nimelt hoolsalt koolimaju remontinud ja selle tõttu ka valla laenukoormust kergitanud, mis kohalikule Keskerakonna nimekirjale, nagu arvata võib, eriti ei meeldi.
  Küll meeldib Aava kultuurilembus Häädemeeste keskkooli direktorile Raimu Pruulile, kelle valimisnimekiri Rannamänd toetab praeguse vallavanema jätkamist. Pruul on muheda oleku ja ladusa jutuga mees, kes räägib mulle kümne minutiga ära kõik enda ja vallavanema ühiskonda rõõmustavad teod.
  «Meil on maakonna parim arvutiklass, kõik on Pentiumid,» ütleb koolidirektor. «Metsapoole põhikooli remontisime ära, nüüd on nagu pühademuna!» Veel on Häädemeeste keskkoolil videoprojektor ja CD-kirjutaja, sellega kirjutatakse vanadelt vinüülidelt luuletusi ümber.
  Kool annab valla tööhõivest 11,5%, mille üle direktor on silmnähtavalt uhke. Eraettevõtlusest võib normaalsete tööandjate hulka lugeda vaid umbes kolme firmat, millest Fibo Exclan Eesti kannab Pärnumaa edukaima ettevõtte aunimetust.
  Vallas ilmub oma ajaleht Koduvald, mille septembrikuu number sisaldab ohtralt valimisreklaami. Seda on jaksanud osta viiest valimisnimekirjast kolm, üks neist terve 2000 krooni maksva lehekülje.
  Selle valimisliidu lõi praegune volikogu esimees, proviisori ametit pidav Aili Soopalu, kes mind ja fotograafi nähes kiirustab apteegi aknale valimisplakatit üles kleepima. Kohe on mulle selge, et tegu pole mingi niisama poliitikast sädistajaga. Tahtejõulise ilmega naine on vallavolikogu juhtinud poolteist koosseisu ja kuulub Isamaaliitu.
  Maal teatavasti mehed naistest juhtide peale väga hea pilguga ei vaata. «Eks ta natuke on jah nii,» tunnistab Soopalu. Ta lisab, et tegi valimisnimekirja kokku pannes paljudele naistele ettepaneku kandideerida, aga enamik neist ütles ära. «Arvasid, et mis mina nüüd ja ma pole piisavalt tark,» räägib ta. «Kui teed sellise ettepaneku mõnele mitte just kõige targemale mehele, on ta kohe kõhevil ja meelitatud.» Soopalu koostatud valimisnimekirja pääsesid vaid sellised mehed, kes oma firma loonud ja ennast targa ja ettevõtlikuna tõestanud.
  Valimisliite pannakse maal kokku peamiselt omavahelise sobivuse ja sõprussuhete järgi. Vallavanem lisab, et eks maailmavaade mängib ka oma rolli. Kodu ja Vald, Vaba Tahe, Rannamänd, Oma Vald -- selliseid nimesid kannavad valimisnimekirjad Häädemeestes. Ainsa parteina on oma nimekirjaga Häädemeestes esindatud Keskerakond.
  Keskerakonna nimekirja juhib matemaatika- ja füüsikaõpetaja Kalmer Hütt, kes on ühtlasi ka Eesti Lasterikaste Perede Liidu president ning Perede ja Pensionäride Erakonna liige. Hütil on endal neli last, Eesti riigi perepoliitika talle ei meeldi ja vallavanem ka mitte eriti.
  Hütt kasutab oma jutus samu väljendeid nagu Toompeale jõudnud mehed. «Valla eelarve peab olema läbipaistvam, et rahvas teaks, kuhu üks või teine summa läheb,» räägib ta. «Praegune volikogu esindab rohkem ennast kui rahvast.»
  Valimisjaoskond paikneb vallavalitsuse majas ja pidevalt käib inimesi eelhääletamas. Eelmistel kohalikel valimistel oli valimisaktiivsus 55%.
  70aastane Kaarli Teearu teab täpselt, et tema hääletab valimisliidus Kodu ja Vald kandideeriva Sulev Kasvandiku poolt. «Oleme ühe küla mehed ja ta pole enam nii väga noor ka,» põhjendab Teearu. «Ja arukas mees on!» Vanapapi valiks tagasi praeguse vallavanema. «Ta on küll mu sugulane, aga las ta olla, ega me väga palju läbi ei käi,» lisab ta. «Mina olen temaga rahul.»
  Kui vallavanem just osavalt kõiki enda toetajaid meile vastu jalutama ei lavastanud, siis pole tal põhjust oma koha pärast muretseda. Kool, vallamaja ja apteek on tema toetajate poolt hõivatud, mida murelikult märgib ära ka lasterikaste perede president. «Vähemalt revisjonikomisjon võiks olla opositsiooni käes. See meenutab juba kolmikliidu teerullipoliitikat,» räägib Hütt ehtsa opositsioonipoliitiku kombel.
  Üksmeelel ollakse Häädemeestes aga selles, et saagu võimule, kes saab, peaasi, et inimesed valima lähevad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rimi turundusjuht: kolm suurimat muret on praegu meie inimesed, inimesed ja veel kord inimesed
Uute karmimate piirangute aeg esitab suure väljakutse kaupluste töötajatele, sest iga ukse ette meil turvameest panna ei ole, kirjutab Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Arro.
Uute karmimate piirangute aeg esitab suure väljakutse kaupluste töötajatele, sest iga ukse ette meil turvameest panna ei ole, kirjutab Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Arro.
Wise'i aktsia kiire langus jätkub Tipust –31%
Wise’i aktsia on esimest korda langenud IPO tasemest allapoole pärast seda, kui asutaja Taavet Hinrikus müüs enam kui 100 miljoni dollari eest aktsiaid turuhinnast allpool. Samuti tunnevad investorid muret suureneva konkurentsi pärast, vahendab Bloomberg.
Wise’i aktsia on esimest korda langenud IPO tasemest allapoole pärast seda, kui asutaja Taavet Hinrikus müüs enam kui 100 miljoni dollari eest aktsiaid turuhinnast allpool. Samuti tunnevad investorid muret suureneva konkurentsi pärast, vahendab Bloomberg.
Mitmesse ametisse otsitakse töötajaid riigikogust parema palgaga
Kõrgeimat töötasu pakutakse arstidele suunatud töökuulutustel, kus keskmine palgapakkumine ületab riigikogu liikmete töötasu, teatas CVKeskus.ee portaalis viimastel kuudel avaldatud avaliku palgaga tööpakkumisi vaadates.
Kõrgeimat töötasu pakutakse arstidele suunatud töökuulutustel, kus keskmine palgapakkumine ületab riigikogu liikmete töötasu, teatas CVKeskus.ee portaalis viimastel kuudel avaldatud avaliku palgaga tööpakkumisi vaadates.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.