Kawe Kapital: HEXi metsatööstuse ja tehnoloogia aktsiad atraktiivsed

Inno Tähismaa 27. veebruar 2001, 18:16

Helsingi väärtpaberituru (HEX) metsatööstuse, tehnoloogia, toiduainetööstuse ja rahandussektori aktsianimekiri on oluliselt pikem kui Tallinna börsil (TVB), ent esialgu ei pruugi see eestlastele avaneda, ütles Kawe Kapitali portfellihaldur Ago Lauri EPL Online?ile.

Osaluse omandamine Tallinna börsist ei tähenda veel börside kauplemissüsteemide ühendamist, selgitas Lauri. Ta lisas, et see on strateegilises plaanis kasulik.

?Esialgu tähendab see, et soomlane saab osta Norma aktsiat sama lihtsalt kui oma metsatööstuse aktsiat, aga kas eestlane saab osta Nokiat samamoodi nagu Hansapanka, pole teada,? ütles Lauri. ?Tõenäosus, et Eesti mees läheb sinna ja leiab eest midagi sellist, mis kohalikel kogu aeg silme ees on olnud, on pehmelt öeldes vähetõenäoline. Pigem tõmmatakse hoopis tal müts pähe,? ütles Lauri teenimisvõimaluste kohta Helsingi börsil.

Lauri hinnangul on väikeaktsionäre Tallinna börsil 10-20 000, kellest valdav enamus on väga passiivsed ja ootavad vaid dividende. ?Enamik neist omandasid omal ajal kas Hüvitusfondi osakuid või näiteks 46 Saku Õlletehase aktsiat. Kaduvväike on nende hulk, kes kasvõi korra aastas mõne tehingu teevad,? ütles ta.

HEXile on Lauri sõnul kasulik see, et koos TVBga saab ta ka Väärtpaberite Keskdepositooriumi.

?Kunagi, kui kõik firmad peavad oma aktsiaraamatuid depositoooriumis hoidma, tuleb vaid aeg-ajalt riigiga vaielda, kui palju see teenus maksma läheb,? ütles Lauri.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing