Täna avalikustatav juustuuuring kergitab esmakordselt saladuskatte juustuturu jaotuselt Eesti juustutootjate ja maaletoojate vahel.
?Probleemiks see, et toodetakse väga üht tüüpi juustu. Oleme väga sõltuvad välisturgudest,? võttis Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing uuringu tulemused kokku. ?Senise tegutsemise jätkudes kaotavad Eesti juustutootjad koduturu.?
Juustuuuringu tellijaks oli põllumajandusministeerium. Varem on küll turuuuringuid tehtud, kuid nende tellijateks olid erinevad juustutootjad. Samas on andmeid juustuturu jaotumisest peetud eriti konfidentsiaalseteks, infot ei oma isegi Piimaliit.
Pingelist olukorda tekitab asjaolu, et juustu hinnatakse ainsaks piimatooteks, mille tarbimine Eestis lähiaastatel tõusta võib. Eesti elanik tarbib hetkel vähem juustu kui keskmine eurooplane.
Et <i>ca</i> 100 000 lehmaga Eestil pole piisavalt piimatarbijaid, ühe kilo juustu tootmiseks kulub aga 8-12 kilo toorpiima, muudab suur piimakulu ning tarbimise oodatav kasv juustu perspektiivseks tooteks.