Priit Harik • 2 aprill 2003

Kõrvaklapi valikul lähtu töötaja vajadustest

Aktiivselt telefonile vastava või välja helistava inimese töö mugavamaks ja kliendisõbralikumaks muutmisel tulevad appi n-ö operaatorilahendused. Lihtsaim võimalus rääkimist mugavamaks muuta on lisada telefonile kõrvaklapid. Telefonitööle kaasa aitavaid kõrvaklappe leiab alates 700?800 kroonist kuni mitme tuhandeni. Valede klappide valik töökohale võib viia efektiivsuse tõusu asemel hoopis töötulemuste langemisele. Valley Medical Study uuringute väitel vähendab kõrvaklappide kasutamine selja- ja õlalihaste pingeid ning lihaskoormust kuni 41 võrreldes tavalise telefoniga rääkimisega. Kõrvaklappe peaks kasutama need, kes oma igapäevatöös räägivad telefoniga rohkem kui kaks tundi.

Lihtsaimad kõrvaklapid on mõeldud eelkõige töökohale, kus telefoniga rääkimise intensiivsus on ajutine. Klapid sobivad tööks iga telefoniga, need ühendatakse torujuhtme auku ja nad töötavad toru asemel. Kasutaja saab kõne ajaks käed vabaks ja selline lahendus toob oluliselt parema kõnekvaliteedi kui kontoritelefoni käed-vabad lisaseadmega rääkides.

Samas on odavad klapid suhteliselt kohmakad ja väikese kasutamismugavusega. Seega ei tohiks ahvatlevalt odavat lahendust rakendada töökohtadel, kus rääkimisintensiivsus on suurem ja ruumis viibib pidevalt mitu telefoniga rääkijat. Keerulisemate lahenduste juures kasutatakse telefonijaama süsteemitelefone ja neile lisatud spetsiaaladaptereid. Vista adapter lubab mugavalt ühe näpuliigutusega kõne vastu võtta, selle kuuldetugevust reguleerida ja kõne summutada. Süsteemitelefoni funktsioonid toetavad kiiret opereerimist kõnega ? vajadusel edasi suunamine või konverentskõnede võtmine, vahekõnede tegemine.

Kõrvaklapi ostmisel peab seega kõigepealt arvestama objekti eripära. Eraldi asuvate töökohtade klappide mikrofoni mürasummutuse tase võib olla madalam. Kui ruumis on aga palju rääkimist, tuleb valida kallimad, suurema mürasummutusastmega mikrofonitüüpi klapid. See on investeering kliendisuhtesse, sest otsest erinevust töötajale ei too. Küll aga pole raske ette kujutada, kui ebamugav on kliendil, kui ta firmasse helistades kuuleb peale temaga rääkiva isiku mitme inimese jutuvada.

Töötaja võiks ise valida, millist klapidisaini ta eelistab. Tööstressi madalal hoidmise ja parima klienditeeninduse ning tulemuslikkuse nimel ei tasu isiklikke eelistusi alahinnata. Valida on kõrvasiseste, kõrva ümber kinnituvate, kaarega üle pea hoidvate või kukla tagant toetavate mudelite vahel. Suuremas mürakeskkonnas ja keskendumist nõudvate pikemate kõnede puhul võiks kasutada mudeleid, millel on kuular mõlemal kõrval.

Marek Lobjakas, IT-spetsialist

Silja Line?i tellimiskeskuses kasutavad klienditeenindajad Ericssoni süsteemitelefone, kuna kasutatakse Ericssoni keskjaama.

Ladusaks tööks on lisatud Plantronics Vista adapterid ja Plantronicsi kõrvaklapid. Adapter lubab mugavalt kõne vastu võtta ja kuuldetugevust reguleerida. Süsteemitelefoni abil on töökeskkond hästi visualiseeritud ja teenindajal hetkega võimalik käimasolev kõne edasi suunata. Kuna rääkijaid on ruumis palju, kasutatakse suure mürasummutusvõimega kõrvaklappe. Lihtsama klapi puhul kannataks kõnekvaliteet kliendile. Eesti keskuses teenindatakse nii Soome kui ka Eesti helistajaid. Hea töökeskkond, olgugi et suhteliselt kalli alginvesteeringuga, lubab klienditeenindajal resultatiivsemalt ja väiksema stressifaktoriga tööd teha ning seega on kliendile kvaliteetset teenindust pakkuvale firmale õigustatud kulutus.

Hetkel kuum