Ülo Toomsalu • 11. juuni 2004 kell 5:33

EPL: Eesti Raudtee seadis inimesed ohtu

Kuna Iru keemialao põlengu ajal keeldus Eesti Raudtee täitmast päästejuhi korraldust rongiliiklus peatada, ootab ettevõtet riigi kriisikomisjoni karm hinnang.

Möödunud laupäeval süttis Tallinna külje all Irus keemiliste ainete ladu, mille kustutamise ajal andis kohapeal päästetöid juhtinud Priit Orusalu korduvalt korralduse rongiliiklus peatada, kuid Eesti Raudtee eiras seda ja jätkas keemialao tagusel raudteel kütusevedu kogu põlengu vältel, kirjutas Eesti Päevaleht.

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Kalev Timberg ütles, et juhtunu suhtes tuleb võtta väga resoluutne seisukoht. ?Ei tohi anda mingisugust signaali, et päästetööde juht pole mitte keegi ja temaga ei pea arvestama,? lausus ta. ?Päästetööde juht on õnnetuspaigal jumal, kelle otsustesse ei saa sekkuda ei president ega minister.?

Siseminister on päästeametilt tellinud juhtunu kohta põhjaliku raporti ja esmaspäevasel kriisikomisjoni korralisel koosolekul tuleb asjaosalistel selgitusi anda.

Kalev Timberg nentis, et kui päästetööde juht võtab vastu otsuseid üle oma pädevuse, siis ta selle eest ka vastutab, kuid neid tuleb järgida. ?Aga see ei tähenda seda, et kui kellelgi on majanduslik kahju koitmas, sest raudteel ei veerenud bensiinitsisternid ja kroonid jäid kaukasse tulemata, siis see pole korraldusest keeldumise põhjus.?

Nädala alguses selgitas Eesti Raudtee pressiesindaja Priit Koff ajakirjanikele, et ettevõtte saatis sündmuspaigale eksperdid, kes hindasid olukorra ohtlikkust. ?Tuule suund oli mujale ja raudtee oli kohast 60 meetrit eemal. Seetõttu ei nähtud esialgu otsest ohtu,? märkis Koff.

Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu sõnul kuulab kriisikomisjon esmalt Eesti Raudtee selgitused ära ja kui need pole piisavalt motiveeritud, siis saab rääkida karistamisest.

Hetkel kuum