Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Armin Karu põrutab täiskäigul edasi

    Selle nädala kolmapäeva õhtupoolik Hansapanga üheksandal korrusel. Just on lõppenud pressikonverents, millel anti teada Olympic Entertainment Groupi aktsiate märkimise tulemustest.
    Ajakirjanikud on oma küsimused küsinud. Armin Karu asutab juba lahkuma, kui keegi juhib tähelepanu piltidele, mis Karu selja taga on. Piltidel on Hansapanga endised juhid Hannes Tamjärv ja Jüri Mõis. Karu vaatab pilte, nägu naerul. "Siis, kui ma Hansapanga ära ostan, pannakse ka minu pilt siia."
    Seltskond muheleb. Fotograaf teeb pilti. "Tegelikult, pange pildiallkiri - siin seisab HansaAssetsi omanik," jätkab Karu vallatult. HansaAssets on Karule kuuluv osaühing, mis tegeleb enda kinnisvara rendileandmisega.
    Karul on viimastel nädalatel väga kiire aeg, ainuke võimalus temaga kokku saada oligi minna pressikonverentsile ja seal mehel nööbist kinni haarata. Pikemate küsimuste tarbeks võtab ta siiski aega, et need valmis kirjutada ja meili teel saata. Mõtlematuid ütlemisi Karu suust naljalt ei kuule.
    Seda ebatavalisem on näha teda pressikonverentsil sõna otseses mõttes säramas. Hoolimata meelekohal juba hallidest juustest jätab 41aastane Karu palju noorema mehe mulje.
    Eks seitse korda ülemärgitud aktsiaemissioon, mille käigus koguti kokku üle 7,5 miljardi krooni suurune summa, võtab näo naerule. Pressikonverentsile kogunenute muhelemaajamiseks jätkus Karul hulk häid ütlusi.
    Kui pakkumise peakorraldaja, Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind räägib, et ei oodanud sellist aktsiate ülemärkimist, torkab Karu kiirelt vahele: "Meie ootasime." Naer saalis.
    Venekeelset intervjuud andes küsib Karu järsku üle ruumi: "Kuidas on "vastutus" vene keeles?" Sõna teada saanud, jätkab ta rahulikult intervjuud.
    1993. aastal ühe kasiinoga alustanud Olympic Casino on peale Eesti kasvanud ka Läti, Leedu, Ukraina, Valgevene ja Venemaa turule. Välja on öeldud lähim eesmärk, mille järgi peab firma tegutsema aastaks 2010 kümnes riigis.
    Karu peab edu aluseks seda, et ühena vähestest kasiinokettidest on suudetud edukalt käivitada lasvegaslik kasiinokontseptsioon.
    "Lasvegaslik kontseptsioon on rõõmsam ja meelelahutuslikum kui traditsionaalne kasiino ja põhjustab ühiskonnas tunduvalt vähem probleeme," ei varja ta oma ärimudeli edu saladust.
    Enda sõnul eelistab Karu ööklubile või pubile kindlalt kasiinomeelelahutust. "Mängin mõistlikkuse piires, kui olen väliskomandeeringutes ja õhtuti muud teha pole."
    Samuti kiidab ta telesarja "Las Vegas", mida ikka vaatab, kui aega jagub. "See on ju hea sari, mis näitab asju peaaegu nagu need tegelikult on - ka meil! Ehk see kelmide osakaal on natukene suuremaks ja filmi tarvis huvitavamaks tehtud."
    Armin on Tallinna poiss, kes elas varases nooruses kesklinnas ja hiljem Pirita-Kosel. Isa Jaan Karu, kes on aastaid TTÜs õppejõuna töötanud, räägib, et Arminit otseselt tehniliste alade peale eriti ei kiskunud, aga lahtise peaga oli ta küll, omamoodi. "Talle eriti ei meeldinud teha seda, mida vanemad ja õpetajad õigeks pidasid, vaid ajada oma joru."
    Samuti meenutab isa, kuidas Armin teismelise poisina sisustas kodus keemialabori ja tegi katseid, korter paksu tossu täis. "Tema keemiahindeid see küll kuigivõrd ei mõjutanud. Aga mingite protsesside olemust ta ilmselt teada tahtis."
    "Eks need asjad on ikka geenides. Soov asju organiseerida ning luua on olnud veres päris lapsepõlvest saadik," tunnistab Armin Karu ise.
    Oma pere, naise Kaia ning laste Inese, Eriku ja Kati üle on ta uhke. "Nad on samuti väga iseseisvad ja soovivad nagu minagi ikka ise ennast tõestada." Karu sõnul on lisaks perele rõõmu allikaks ka saavutused ning kui veel tunnustust saab, ei oskagi rohkem tahta.
    Laia tutvusringkonnaga kasiinoomanik ütleb, et nende inimeste ring, kellega luurele läheks, on päris väike. Sellega on nõus Olympic Entertainment Groupi endine turundusjuht Marje Braunbrück, kes räägib, et Karu usaldust on raske võita.
    Helsingis Haaga Instituudis nii bakalaureuse- kui ka magistrikraadi omandanud Karu peab saadud haridust tänuväärseks. Seal õppimine pani rohkem kui sel ajal tavaks mõtlema just äri ja ettevõtluse eetilisele ja filosoofilisele poolele.
    Küsin, kas praeguses Eesti elus või poliitikas teda midagi ka hämmastab. "Naljakas on see, et mida aeg edasi, seda rohkem asju suudab hämmastada, nii iseendas kui kogu maailmas. Ma pean enamuses silmas muidugi positiivset! Viha ei ole küll edasiviiv emotsioon, kuid vahel juhtub ka seda," arutleb Karu.
    Ühest sündmusest Karu elus on palju kirjutatud. Üheksakümnendate lõpul üritasid tema alluvad, Olympicu kasiinode mänedžerina töötanud Suurbritannia kodanik Martyn James Symons ning Kaido Esna organiseerida palgamõrva.
    Karu tunnistab, et see sündmus pani teda elule ja inimestele teistmoodi vaatama. "Hakkasin sõprust veelgi rohkem hindama ning proovin vaenu ja negatiivseid suhteid vältida. Sinisilmsus Läänest tulijate suhtes kadus."
    Braunbrück jutustab, kuidas Karu konkurentide juures nende töötajate professionaalsust testib. "See oli alati lõbus, muidugi kõrvalvaataja silmadele."
    Jahiomanik Karu on merega sina peal ja armastab seal veeta nii palju aega kui võimalik. Tööpinget aitab paremini taluda ka metsajooks.
    Kui küsin Karult, kas ta enda kohta ka mõnda nalja teab, ütleb ta, et Olympicus on sõna "karuteene" asendunud väljendiga "mägratemp".
    Tõnis Rüütel, Eesti Hasartmängude Korraldajate Liidu tegevdirektor
    Armin on sihikindel ja aus mees, kes on kasiinonduse maine parandamiseks palju teinud. Ta on otsekohene inimene ja nõudlik juht. Sihikindla ja ropu tööga on ta üles ehitanud oma ala lipulaeva, kus inimesed teevad täiel jõul tööd.
    Liina Linsi, Olympic Entertainment Groupi nõukogu liige, advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN partner, vandeadvokaat
    Arminit tunnen 1996. aasta algusest. Nende firma remontis tookordse nimetusega Kungla hotelli ja mina advokaadina nõustasin neid mõnes vaidlusaluses küsimuses. Esindasin Arminit ka kui kannatanut palgamõrva kriminaalasjas.
    Minule on ta jätnud hea analüüsivõimega otsustuskindla inimese mulje. Selles, et Armini sooviks on Olympicust kasvatada siinse regiooni kasiinofirma nr 1, ma ei kahtle, mistõttu võin väita, et aktsiate börsile viimine on nii tema ammuse unistuse täitumine kui ka vaheetapp edasiliikumisel.
    Jaan Karu, Armini isa, OÜ Täiendõppe Erakool Kariner tegevjuht
    Iseseisvus ja tahe midagi oma parema äranägemise järgi teha on Arminit küll lapsest saati iseloomustanud. Ei mäleta, et ta kellekski eriti oleks tahtnud saada, pigem on ta tahtnud olla mingil alal kõva tegija. Armini edukas kasiinoäris tegutsemine mind imestama pannud ei ole, "tegija" oleks temast igal juhul tulnud.
    Marje Braunbrück, EAS Turisimiarenduskeskuse direktor, endine Olympic Entertainment Groupi turundusjuht
    Juhina on Armin ääretult hea ja tugev visionäär, tal on kindlad sihid ja eesmärgid, mis kõik on väga ambitsioonikad. Ta nõuab oma inimestelt maksimumi, oskab leida endale häid inimesi ja nad ka 100% tööle panna. Samas ei ole ta juhina kerge inimene, ta on emotsionaalne, detailideni perfektsionist, tema usaldust on raske võita ning tunnustust kuuled enamasti ridade vahelt.
    Õppisin Arminilt nende aastate jooksul, et ei tohi karta unistusi ehk eesmärke, mis esmapilgul võivad ebareaalsetena tunduda. Olla detailideni perfektsionist - mitte kunagi ei tohi kvaliteedi osas järelandmisi teha, ka väga väikestes asjades.
    Kindlasti on töötamine selles firmas väljakutse ja nõuab endast maksimaalse panuse andmist, vähemaga ei oleks Armin nõus.
    Jaan Korpusov, äripartner
    Tutvusin Arminiga 1978. aastal margi- ja mündiklubis, mis oli siis majanduslikult ärksalt mõtlevate inimeste kooskäimise koht.
    Arminil on oskus pingelised situatsioonid lõbusaks muuta ja tänu sellele ka paremaid tulemusi saavutada. Pidutseb ta vingelt!
    See, et Olympicuga seoses alati Armin pildil on, tuleneb meie omavahelisest kokkuleppest, et Armin tegeleb aktiivselt Olympicu juhtimise ja igapäevatööga, mina kinnisvaraäriga ning uute suundade väljatöötamisega. On tavaks saanud, et ajakirjandus pöördub küsimustega Armin Karu poole.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.