Kadunud töötajad naasevad vanale töökohale

24. jaanuar 2008, 17:02

Kui veel hiljuti kahtlesid tööandjad, kas
tasub võtta endine töötaja tagasi või mitte, siis praegu ei ole neil enam
valikut, rääkisid eksperdid personaliotsingufirmadest venekeelsele
portaalile dv.ee.

"Seoses kiire majanduskasvuga oli Eestis märgata suurt tööjõuliikuvust, sealhulgas ka naasmist endise tööandja juurde,” ütles tööturuameti tööturuteenuste ja töötute sotsiaalse kaitse osakonna spetsialist Nele Labi.

Nõustamisfirma Argos Group OÜ tegevdirektor Aivo Andersson sõnas, et endise töötaja tagasivõtmisel kardavad ettevõtjad kurva kogemuse kordumist. Töötaja võib ka järgmine kord võtta ahvatleva pakkumise vastu ja minna ära. See väheneb usaldust töötaja vastu.

Personali otsimisega ja hindamisega tegeleva firma Ariko Reserv AS konsultandi Igor Pässi sõnul, töötajad, kes enne lahkusid, aga pärast tulid tagasi, jagunevad kahte rühma. Esimene – töötajad, kes said uue tööandja juures kurva kogemuse ja tulevad tagasi juba kolme-nelja kuu pärast. Teine grupp on töötajad, kes töötasid firmas kolm-neli (tavaliselt on need noored) või viis-seitse aastat (vanemad inimesed) ja tahtsid proovida midagi uut

Päss nimetab ka põhjused, miks töötajad töökohti vahetavad. Need on materiaalsed, emotsionaalsed ja filosoofilised. "Praegu majandus ei arene nii kiiresti kui varem. Kõik rahuneb ja inimestel tekib tunne, et nad on liiga kauaks jäänud vanale kohale. Nii nad kakkavadki otsima uut tööd. Kuid oma elu võib huvitavamaks muuta ka erinevate hobide ja meelelahutuste abil," kommenteeris Päss.

Kas võtta siis vana töötaja tagasi või mitte? Et sellele küsimisele vastata, tuleb kaaluda kõiki poolt ja vastu argumente. "Teises kohas töötanud inimene tuleb ju teie juurde tagasi uute kogemuste ja teadmistega," rääkis Andersson. "Arvestades praegust olukorda turul võib öelda ainult üht: kui on hea töötaja, vestelge temaga, uurige, kuidas tema uued teadmised võivad olla teie firmale kasulikud ja võtke ta tööle," soovitas ta.
Kontserni BLRT Grupp personalijuht Heinart Puhkim teatas, et mõned üksikud töötajad on nende juurde tagasi tulnud. „Kui see on hea spetsialist, võib ta saada veel ühe võimaluse,“ lisab Puhkim. Tema arvates on selline töökoha vahetus omane pigem noortele, kes just hiljuti lõpetasid kõrgkooli ja usuvad, et hea on seal, kus neid ei ole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. January 2008, 17:02
Otsi:

Ava täpsem otsing