Kosmose vandenõud 5: Roswell / Mehed mustas

27. märts 2008, 21:28

Kui soovid alustada lugemist sarja
algusest, siis vajuta siia: Surnud kosmonaut

Ükski kosmose vandenõuteooriate loetelu poleks täiuslik ilma Roswelli õnnetuseta.3. juuli hommikul 1947. aastal avastas rantšoomanik Mac Brazel New Mexico osariigis Roswellist loodes lambaid karjatades mäekünkalt kummalised rusud. Eelmisel õhtul oli ta kuulnud plahvatust meenutavat heli, kuivõrd samal ajal sadas äikesevihma, ei hakanud ta asja uurima. Igatahed ei meenutanud heli pikselööki.

Ta ei suutnud rusude põhjal kindlaks teha, millega tegu. Lähedal asuv sõjaväebaas andis rusude päritolu kohta vastukäivat infot. Lugu jõudis kohalikesse lehtedesse.

Inimesed said aru, et tegu on millegi ebaharilikuga, kuid tõelised teooriad tulnukate laevast hakkasid levima siiski alles mõni aasta hiljem. Roswelli intsidendist on UFO-uurijad ja –entusiastid kirjutanud trobikondade viisi raamatuid. Vandenõuteooria põhineb tõekspidamisel: Roswellis kukkus alla tulnukate kosmoselaev ning USA valitsus konfiskeeris kogu leitud materjali.

1970ndatel otsustasid kaks inimest, kes olid Roswelli sündmuste tunnistajaks rääkima hakata. Vestluses uurija Stanton T. Friedmaniga rääkis õhuväe luureohvitser Jesse A. Marcel, et sündmuspaigalt leitud materjal polnud maise päritoluga.

Ühe teooria kohaselt viidi rusud Roswelli õhuväebaasi. Teine teooria väidab, et rusud transporditi Nevada osariigis asuvasse salajasse sõjaväebaasi Area 51, kus USA katsetas eksperimentaalseid õhusõidukeid. Liikvele läksid jutud tulnukate lahkamisest. Peagi lisandus veel üks legend: igaüks, kes püüab kergitada katet valitsuse poolt tulnukate kohta käivale infole seatud salaloorist saab peagi külaskäigu osaliseks. Külalisteks on nn mehed mustas.

Need mehed külastavad neid, kes püüavad toppida oma nina UFO-saladustesse. Legend levis nii laialt, et 1987. aastal avaldas rahvaluulet kajastav ajakiri Journal of American Folklore selleteemalise artikli. Kes need mehed mustas olid jäi muidugi saladuseks.

USA valitsus on korduvalt lükanud ümber igasuguse tulnukaid puudutava info, kuid paljudel vandenõuteoreetikutel jooksis see jutt lihtsalt ühest kõrvast sisse ja teisest välja.

USA lennuvägi teatas 1994. aasta eriraportis, et Roswelli rusud oli seireõhupall, mis oli õhku lastud ülisalajase projekti Mogul raames. Samas piirkonnas oli tehtud katseid õhupallide otsa riputatud nukkudega. Jutud tulnukate lahkamisest põhinevad lennuväe kinnitusel aga hoopis kahel hilisemal sündmusel. 1956. aastal hukkus lennuõnnetuses 11 meeskonnaliiget. Kolm aastat hiljem sai kaks pilooti õnnetuses viga. Mingit infot tulnukate kohta õhuväe kasutuses polevat.

Loe ka sarja teisi osasid: Nihkuvad poolused, Maailmalõpp aastal 2012, Illuminati ja Majestic-12ja Planeet X.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. April 2008, 18:02
Otsi:

Ava täpsem otsing