Üleilmse stagflatsiooni tont

Nouriel Roubini 26. juuni 2008, 00:00

Kas suurenev üleilmne inflatsioon viib üleilmse majanduse järsu aeglustumiseni? Veel hullem - kas see taaselustab stagflatsiooni, kasvava inflatsiooni ja negatiivse kasvu surmava kombinatsiooni?

Inflatsioon suureneb juba paljudes arenenud majandusega riikides ja arenevatel turgudel ning paljudes arenenud riikides. Majanduse kokkutõmbumine USAs ja teistes arenenud riikides võib aga viia pigem majanduskasvu taassidumise kui lahtisidumiseni tärkavatel turgudel, kuna USA kahanemine aeglustab majanduskasvu ja suurenev inflatsioon sunnib rahandusorganeid pingestama raha- ja krediidipoliitikat. Seejärel võivad nad silmitsi seista "stagflatsiooniga" - suureneva inflatsiooniga, mis on seotud järsult aeglustuva majanduskasvuga.

Kas üleilmne stagflatsioon on aga võimalik ilma sellise negatiivse pakkumispoolse ðokita? Aastatel 2004-2006 oli üleilmne majanduskasv jõuline, inflatsioon samas madal tänu positiivsele üleilmsele pakkumisðokile - tootlikkuse ja tootmismahtude suurenemisele Hiinas, Indias ja tekkivatel turgudel.

Peatades tõelise negatiivse pakkumispoolse ðoki, on üleilmne stagflatsioon seega ebatõenäoline. Hiljutised nafta, energia ja teiste tarbekaupade hinnatõusud peegeldavad paljusid faktoreid.

Võtmeks on vahetuskursi poliitika. Suured jooksevkonto ülejäägid ja tõusvad hinnad tähendavad, et tasakaalustatud tegelik vahetuskurss (importkauba suhe kodumaisesse kaupa) on hinnatud sellistes riikides nagu Hiina ja Venemaa. Seega vajab tegelik vahetuskurss aja jooksul lähendamist - tegeliku revalveerimise kaudu - tugevama turukursiga. Kui nominaalset vahetuskurssi ei tohi revalveerida, toimub tegelik revalveerimine ainult siseriikliku inflatsiooni suurenemise kaudu. Pärast positiivse üleilmse pakkumisðoki soodsat perioodi on positiivne nõudlusðokk viinud ülekuumenemise ja suureneva inflatsioonisurveni.

Paljudes arenenud ja tärkava turuga riikides on keskpangad silmitsi luupainajaliku stsenaariumiga, kus nad ühel ajal peavad rahapoliitikat karmistama (inflatsiooniga võitlemiseks) ja seda leevendama (vähendamaks väärtuse languse riski investeerimisel majanduskasvu huvides). Kuna inflatsiooni- ja kasvuriskid erineval ja keerukal moel eri riikides kombineeruvad, on keskpankurite jaoks väga keeruline nende vastuoluliste hädatarvidustega þongleerida.

Copyright: Project Syndicate, 2008, www.project-syndicate.org

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:37

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing