Puidutollide teema varjutab ELi-Venemaa tippkohtumist

27. juuni 2008, 12:02

Euroopa Liidu toetus Soomele vaidluses
puidu eksporditollide üle varjutab täna jätkuvat ELi-Venemaa tippkohtumist
Siberis ning võib pärssida väljavaateid suhete parandamiseks.

ELi kaubandusvoliniku Peter Mandelsoni sõnul on puidu eksporditollide „metsikul tõstmisel” Soome tööstusele „halvav mõju”. Mandelson on jätkuvalt seisukohal, et puidu eksporditollide järsk tõstmine 50 eurole kuupmeetrilt on üks peamisi tõkkeid Venemaa pääsul Maailma kaubandusorganisatsiooni WTO liikmeks, millest tänasel kohtumisel muude teemade seas kõneldakse.

Eile tuli Soome väliskaubandusminister Paavo Väyrynen välja ideega, et Soome võiks omalt poolt vastu anda sellega, et paneb riiki läbivad kümned tuhanded Vene rekad maksu alla, et saadud tulust kohalikku paberitööstust toetada. (Soome metsatööstus suhtub ideesse küll siiski skeptiliselt, nagu kirjutab tänane Kauppalehti.)

See maks "ei ole niivõrd vastulöök, kui viis löögi alla sattunud Soome tööstuse kulude kompenseerimiseks," ütles Mandelson täna.

Vaidlus Soomega, millele on eelnenud konfliktid rea teiste ELi liikmesriikidega „varjutab Venemaa suhteid ELiga ning muudab läbirääkimised keerulisemaks” uue partnerluslepingu üle, ütles USA mõttekoja Heritage Foundation analüütik Jevgeni Volk agentuurile Bloomberg.

Soome peaminister Matti Vanhanen läkitas sel nädalal Euroopa Komisjoni presidendile kirja, milles ärgitas küsimust kiiresti lahendama. „Erimeelsuste lahendamine Venemaa ümarpuidule plaanitud eksporditollide osas on Soomele elulise tähtsusega,” kirjutas Vanhanen. „Soome metsatööstus ei saa varsti enam kauem oodata.”

ELi ja Venemaa uus partnerluslepe, millele tänane tippkohtumine peaks andma rohelise tee, loob vastastikustele suhetele õigusliku raami ja käsitleb erinevaid valdkondi kultuurist energeetikani. Muuhulgas tahab EL leppesse klauslit, kus Venemaa nõustub lahti ütlema Gazpromi monopolist torujuhtmete üle. Venemaa omakorda tahab pääsu Euroopa energia jaeturule.

„Kõneluste käivitamine on alles esimene samm,” ütles Venemaa saadik ELis Vladimir Tšižov. „Sellest tuleb pikk protsess. Venemaa ja EL on kokkuleppest alles väga kaugel.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2008, 14:26
Otsi:

Ava täpsem otsing