Majandusidioodid, olge vait

Joakim Helenius 13. oktoober 2008, 00:00

Majandusteema on populaarne, aga Eesti häda on selles, et meedias võtavad liiga sageli sõna need, kes ei saa aru, kuidas majandus toimib. Seetõttu kajastatakse kõike liiga mustades toonides.

Samad inimesed, kes poolteist aastat tagasi, kui mina rääkisin, et Eesti majanduskasv muutub negatiivseks, nimetasid mind lollakalt pessimistlikuks ja uskusid, et Eesti majandus kasvab 7-12% aastas igavesti, näevad nüüd kõike ise tumedates toonides.

Juba 2007. aasta sügisel oli näha, et tootlus ei suuda tohutu palgakasvuga kuidagi sammu pidada. Toona ennustasid osad, et Eesti majandust ootab pehme maandumine ja majanduskasv saab olema 4-6 protsendi vahel. Nüüd ennustavad need samad inimesed halbade aegade igavesti kestmist. Praegused pessimistid peavad aga varsti taas tunnistama enda eksimust, sest juba praegu on näha, et olukord hakkab Eesti majanduses paranema.

Ettevõtted laovad põhja majanduskasvu taastumiseks. Viimastel kuudel on firmad otsinud võimalusi muuta tegevus efektiivsemaks, kulusid on kokku tõmmatud, tootlikkus kasvab ning 10-20protsendiline palgakasv ja madal tööpuuduse näitaja on ajalugu. Arvan, et palgad kasvavad 2009. aastal aeglasemalt kui inflatsioon ehk inimeste reaalsed sissetulekud vähenevad.

Majanduskasvu number tuleb järgmisel aastal küll tõenäoliselt miinusmärgiga, kuid seda näitajat ei tasu üle võimendada, sest ettevõtetes toimub kiire kohanemine uue olukorraga ning ettevõtjad haaravad kinni igast võimalusest, mis neid efektiivsemaks muudab. Neil pole survet palgatõusuks, mis tähendab, et rahvusvaheline konkurentsivõime paraneb. Just konkurentsivõime vähenemine on Eesti praeguse majanduslanguse põhjuseks.

Usun, et 2009-2010 hakkab paranema olukord ka globaalses majanduses. Eesti on üks esimesi, kes sellest võidab. Tõenäoliselt ei koge Eesti enam 12protsendilist majanduskasvu, aga me võime juba lähiaastatel saavutada 4-6protsendilise kasvutempo. Ettevõtja Urmas Sõõrumaa ütles aripaev.ee-le, et meid ootab ees viis aastat süngeid aegu. Ma ei jaga seda seisukohta, olen kindel, et lähitulevik pole sugugi halb.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing