SKP väheneb tänavu pea 2%

Liis Kängsepp 22. oktoober 2008, 13:32

Sisemajanduse kogutoodang väheneb tänavu
1,8% ning tuleval aastal 2,1%, maalib Eesti Panga sügisprognoos meie majandusele
tumedates toonides tuleviku.

Rõõmsamalt läheb Eesti vastu alles 2011. aastale – 2010. aasta SKP reaalkasvuks ennustab Eesti Pank 3,0%.

„Majanduse reaalkasv püsib negatiivsena sel ja järgmisel aastal ning ma ei usu, et see peaks olema liiga suur üllatus,“ ütles täna pressikonverentsil Eesti Panga asepresident Märten Ross. „Vaevalt, et viimasel kuul väljamaalt saabunud uudised kedagi optimistlikumaks on teinud.“

Rossi sõnul on majanduskriisis ka häid uudiseid. Näiteks inflatsioon järgmisel aastal aeglustub – kui tänavu ootab Eesti Pank inflatsiooniks 10,7%, siis tuleval aastal vaid 4,8%; jooksevkonto defitsiit väheneb ja ekspordi areng on seni olnud hea.

Ross hindas, et kuigi on veel liiga vara hõisata, et majandussektor on šokist taastumas, on Eesti on juba olukorras päris hästi kohandud.

„Juunist augustini ei laenanud pangad üldse raha juurde. See näitab, et meie kohandumisprotsess on päris kaugele jõudnud,“ rääkis Ross. „Ka tarbimises oleme näinud kiiret kohandumist – peredel on raha olnud, aga nad pole tahtnud seda kulutada.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. October 2008, 17:42
Otsi:

Ava täpsem otsing