BÖRS: uus kuu, uued lootused

Mait Jüriado 03. november 2008, 15:51

Eelmisel nädalal tõusid USA börsid
10%.

USA aktsiaturud lõpetasid kuu rekordilise kukkumisega. Langusele vaatamata tehti eelmine nädal ka megaralli. Dow Jones tööstuskeskmine tõusis 11,3%, S P 500 10,5%, Nasdaq 10,9%. Kuid Dow Jones kukkus oktoobris kokkuvõttes ikkagi 14,1%.

Indeksfutuurid näitavad kerget miinust. Dow indeksfutuur -0,15, S P indeksfutuur -0,28%, Nasdaqi indeksfutuur -0,09%.

Kolme kuu LIBOR dollari laenudele (millega pangad üksteisele võlgu annavad) on kukkunud 16 päeva järjest alla 3 protsendi, mis näitab krediiditurgude rahunemist ning peaks turgudele lisapositiivsust süstima.

Turgude tõusmist toetavad ajalooliselt USA presidendivalimised. Alates 20. sajandi algusest on Dow Jones tööstuskeskmine tõusnud keskmiselt 9,8% kaheteistkümne kuu jooksul pärast valimistulemusi, mil demokraadid on võimule tulnud. Statistika näitab ühtlasi, et Barack Obamat toetab 51% ameeriklastest, samas kui John McCaini 43%. USA president valitakse kolmapäevaks meie aja järgi.

Täna avaldatakse oktoobrikuu automüügi näitajad. Turg ootab tublisti nõrgenenud tulemusi, kuna General Motors on teatanud automüügi kukkumisest 50% ning mitmed autotootjad üle kogu maa virelevad raskuste käes.

Samuti avalikustatakse makrostatistikast veel ehituskulutuste ülevaade ning tootmisaktiivsuse raport. Investorid on valmistunud selleks, et statistika näitab halvenenud numbreid krediidikriisi valguses. Küsimus on, kas andmed on hullemad kui turuosalised ootavad.

Täna teatavad tulemused Goodyear Tire Rubber (GT), MasterCard (MA) ning Viacom (VIA).

USA turud kauplevad täna jälle normaalsel ajal 16:30-23:00.

Turud Aasias erisuunalised. Jaapani turud olid täna suletud. Hongkongi Hang Seng +2,69%. Hiina SSC Composite -0,52%.

Euroopa ootab intressilangetust. Päev turgudel on möödunud erisuunaliselt. Londoni FTSE 100 -0,642%, Saksamaa DAX +0,03%, Prantsusmaa CAC 40 -0,67%, Soome OMX +1,19%, Rootsi OMX +3,19%, Venemaa turud olid täna suletud.

Nafta on täna NYMEXil languses 2,34%. Barrel maksab 66,2 dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2008, 23:08
Otsi:

Ava täpsem otsing