Pangareeturitele laenu ei anta

05. november 2008, 14:42

Toimetusse pöördus SEB panga klient, kes
rääkis, et ta jäeti 10 000 krooni suuruse laenusooviga ukse taha, kuna ta viis
oma kodulaenu üle Sampo Panka. Kliendi igakuine palk laekub jätkuvalt
SEBsse.

Äripäeva lugeja Margit Laurits Männiste ütles, et tegi SEB pangale soovilaenu taotluse 10 000 krooni saamiseks. „Laenu kasutamise otstarve oli ülikooli õppemaksu tasumine. Eelnevalt õppelaenu ma ei saanud, kuna ei ole õppelaenuõiguslik,“ lisas ta.

Männiste sõnas, et täna helistas talle SEB Järve harukontori töötaja Anne Epro ja teatas, et ta ei saa soovilaenu 10 000 krooni ulatuses, kuna viis umbes pool aastat tagasi oma kodulaenu SEBst Sampo panka.

"Epro pakkus välja võimaluse, et tooksin kodulaenu SEB Panka tagasi ning siis saab ka soovilaenule positiivse otsuse teha,“ ütles ta.

Männiste rääkis, et küsis pangatöötajalt, et millise õigusaktiga on taoline nõue põhjendatud või millise SEB sisemise regulatsiooniga on see kooskõlas – see pidavat olema lihtsalt panga sisemine nõue, sai ta vastuseks.

„Kuna ma kodulaenu SEBsse tagasi viia ei soovinud, sest siis peaks ju jälle notarisse minema, notaritasud ja riigilõivud maksma jne, tuli minu laenutaotlusele negatiivne otsus,“ tõdes Männiste.

Äripäeva lugeja rääkis, et kui ta helistas tagasi SEB pangatöötaja nime teada saamiseks, tekitas see suurt elevust. „Mõne minuti pärast helistas pangatöötaja jällegi mulle ja hakkas rääkima, et ma ei saa laenu, kuna minu ja mu mehe maksevõime seda ei luba. Samas tunnistas ta, et ei teagi, kui palju mu mees teenib, kuna tema palk laekub Samposse ja samuti ta ei teagi, kui palju on meie igakuine kodulaenumakse Sampo pangas,“ rääkis Männiste.

„Kuidas ta sai siis arvutada välja minu pere maksevõime ja jõuda järeldusele, et see ei luba võtta SEBst 10 000 krooni suurust laenu, mille kuumakse on ligikaudu 650 krooni,“ oli laenuküsija nõutu.

„Kolmas versioon oli siis see, et ma ei saa laenu, kuna mul on katseaeg töökohas. Küsisin, et kust ta seda teab – katseaeg on maksimaalselt neli kuud ning mul võib see olla ennetähtaegselt lõpetatud. Ning töölepingut saab sõlmida ka ilma katseajata. Selle peale palus pangatöötaja saata tööandja kinnituskiri selle kohta, et mul pole katseaega,“ rääkis Männiste.

Männiste sõnas, et vaatamata sellele, et tema igakuine palk laekub SEBsse, ei saa ta sealt 10 000 kroonist laenu. „Mulle öeldi negatiivne vastus ilma, et oleks küsitud mingeid lisadokumente maksevõime hindamiseks,“ lisas ta.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. November 2008, 18:03
Otsi:

Ava täpsem otsing