17. november 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Times: Simm lekitas infot raketikilbi ja küberkaitse kohta?

Brittide ajaleht Times kirjutab, et Eesti kaitseministeeriumi julgeolekuosakonna juht Hermann Simm, kes oli vastutav riigi salajaste andmete eest NATOs, võis lekitada Venemaa välisluureteenistusele andmeid ka teiste riikide kohta peale oma kodumaa.

Nimelt on levinud kuuldus, et Simm edastas infot ka USA raketikilbi ja küberkaitse kohta.

Times kirjutab, et Simm kaasati venelaste poolt hilistel 80ndaltel ning sellest ajast saadik on olnud infolekitaja idanaabrite kasuks. Et asjast paremat ülevaadet saada, on Tallinnasse saabunud ka mitmeid Euroopa Liidu ja NATO uurimisrühmi, et välja selgitada infolekke ulatus.

Juhtumit peetakse üheks tõsisemaks spioonilooks NATO vastu pärast Külma Sõja lõppu. Võrdlusi tõmmatakse ka endise CIA juhi Aldrich Amesiga, kes oli Vene spioon USAs. Simm esindab Timesi kujundlikkuses nö vana kooli spiooni, kes saatis sõnumeid ümberehitatud raadiosaatjaga ning kohtus kontaktisikutega, kes võisid esineda Hispaania ärimeestena.

Simm tegeles muuhulgas NATO ühe olulisema projektiga, milleks on küberrünnakute kaitse ja salajase infovoo edastamise kaitse. Kuna Eestit peetakse üheks eesrindlikumaks IT-valkonna riigiks, kus peaaegu midagi pole enam paberi peal teha vaja, oli meie kodumaa kaasamine küberprojektidesse väga asjakohane. Praegu võtab see uues valguses rahuliku une paljudelt kõrgetelt ametnikelt.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt