Exxon Mobil istub suure hunniku raha otsas

Mait Jüriado 05. jaanuar 2009, 16:48

Maailma suurim naftakompanii Exxon Mobil on
viimasel paaril aastal nafta hinna tõusust kogunud reserve 40 miljardit
dollarit, mis vajaksid nüüd kulutamist.

Sellega saaks maksta oma suurima konkurendi Royal Dutch Shelli (RDSA) aktsionäridele preemiat peaaegu 60% praegusest aktsiahinnast. Mõnede analüütikute sõnul võib ettevõte just Royal Dutch Shelli üle võtta, kirjutas CNN. Investeerimispanga Oppenheimeri analüütiku Fadel Gheiti sõnul ei ole küsimus selles, kas Exxon ostab mõne konkurendi, vaid selles, millal ja millise konkurendi.

Viimaste aastate marulises nafta hinna tõusus on mitmeid naftaettevõtted jooksnud võidu uutele projektidele, et nafta hinna tõusust maksimaalselt kasumit teenida. Exxon on siiani aga vaikselt opereerinud ning ei ole projekte üle maksnud ning nagu paljud teised naftaettevõtted, ei istu Exxon nüüd kallite projektide otsas ega oma suurt võlga.

Ka Exxoni aktsiahind on nafta hinna kukkumist hästi talunud. Tema konkurent Shell on viimase poole aastaga kukkunud 35%, Chevron (CVX) ning BP (BP) on mõlemad miinuses 30%. Exxon on poole aastaga kaotanud aga ainult 6% oma väärtusest.

Shelli ülevõtt oleks Exxonile ilmselt kõige magusam, kuna kaks naftahiidu on olnud konkurendid päris algusest peale. Mõnede analüütikute sõnul on Exxon siiski liialt konservatiivne, et suurelt mängida ning Shelli ülevõtt oleks Exxoni jaoks liialt suurt tükk. Suurem tõenäosus saamaks ülevõetud on XTOl (XTO), Chesapeakeil (CHK), Anadorkol (APC) ning Pioneeril (PXD).

Selge on see, et selle suure hunniku rahaga võtab Exxon lähiajal midagi ette ning mõne konkurendi ülevõtt oleks üks tõenäoline stsenaarium.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. January 2009, 16:48
Otsi:

Ava täpsem otsing