Rootsi majandus vajub koos muu maailmaga

01. aprill 2009, 11:50

Rootsi valitsuse ja keskpanga jõupingutused
ei suuda korvata Rootsi eksporditurgude ärakukkumise negatiivset mõju, mistõttu
tänavu võib Rootsi SKP kahaneda ligi 4% ning tööpuudus 2010. aastaks juba 11%
piiri noolida.

„Nõudluse ärakukkumise mõju on nii suur, et seda pole majanduspoliitikaga võimalik täielikult tasandada,“ ütles Rootsi konjunktuuriinstituudi (KI) analüütik Kerstin Hallsten.

KI tutvustas eile oma uut prognoosi Rootsi majanduse kohta, mis on senistest süngeim, kuid võib samas osutuda ikka veel liiga optimistlikuks, kirjutas Dagens Industri. Nii näiteks prognoosib KI maailmamajanduse langust vaid 1%, mis OECD ja Maailmapanga värskete prognooside valguses on liiga optimistlik.

Rootsile prognoosib KI tänavu SKP langust 3,9%. Ja seda hoolimata sellest, et KI prognoosi järgi kärbib Rootsi keskpank baasintressi 0,25%le juba aprillis ja hoiab selle nulli lähedal nii sel kui tuleval aastal ning et valitsus turgutab majandust 60 miljardi Rootsi krooniga.

Rootsi eksport kahaneb KI prognoosi järgi tänavu 15%.

KI prognoosi järgi kaob aastaks 2010 250 000 töökohta ning tööpuudus tõuseb läinud aasta 6%lt tuleval aastal 10,7%le. Kõige enam töökohti kaob tööstuses.

See mõjutab tarbijate käitumist – enam ollakse hirmul töökoha kaotuse pärast kui rõõmustatakse laenuraha odavnemisest.

KI soovitab valitsusel rakendada täiendavaid meetmeid majanduse ergutamiseks, et pikaajaline töötus ei juurduks. Samas hoiatab KI, et teisalt ei või taolised meetmed õõnestada inimeste usaldust riigi rahalise seisu vastu. Vastasel juhul hakatakse tarbimise asemel ise endale mustadeks päevadeks puhvrit varuma ja säästma.

Rootsi rahandusministeeriumi täna avaldatud prognoosi järgi kahaneb Rootsi SKP sel aastal 4,2%. Tuleval aastal kasvab SKP 0,2% ja 2011. a 2,4%. Valitsuse jaanuarikuises prognoosis visandati tänavu SKP langust 0,8% ja tuleval aastal kasvu 1,5%.

Tööpuudus kasvab valitsuse prognoosi järgi tänavu 8,9%le, tuleval aastal 11,1 protsendile ja aastaks 2012 11,7%le.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2009, 13:09
Otsi:

Ava täpsem otsing