Liit: puudub seos vahendustasude ja preemiate vahel

Kaisa Gabral 25. november 2009, 15:35

Kindlustusturu analüüsist selgub, et puudub igasugune seos vahendustasude suuruse ja vahendatud preemiate vahel, teatas Eesti Kindlustusmaaklerite Liit. 

11. novembri Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu (EKML) juhatuse koosolekul võeti kokku liidu analüüs, hindamaks Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKSL) ettepanekut muuta kindlustusturu seadusandlust Eestis. Analüüsist selgub, et EKSLi väited oletatavast huvide konfliktist maaklertasude maksmisel on põhjendamatud.

„Pole olemas seost kindlustusandja poolt makstava vahendustasu suuruse ja seltsi müügimahu vahel – seda kinnitab täielikult kindlustusturu analüüs ning EKSLi väited on seega täiesti sisutühjad,“ rääkis Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu juhatuse esimees Mart Mere. „Maaklerid ei tee kliendile soovitusi lähtuvalt kindlustusseltsi poolt makstava vahendustasu suurusest – selline väide on väär ning numbrid räägivad väga selgelt sama keelt,“ lisas Mere.

Kindlustusturu analüüsist selgub, et puudub igasugune seos vahendustasude suuruse ja vahendatud preemiate vahel. „Näiteks turu kõrgeimat vahendustasu maksva kindlustusandja BTA osakaal maaklerite kaskokindlustuse müügis on ainult 9% ja keskmisest madalamat vahendustasu maksva IF Eesti Kindlustuse osakaal 22%,“ kommenteeris Mart Mere andmeid, mis kinnitavad EKMLi seisukohti. „Liikluskindlustuses on turu madalaimat vahendustasu maksva IF Eesti Kindlustuse osakaal koguni 23% maaklerite müügist - seega on alusetu väide, et kindlustusmaaklerid soovitavad kliendile kindlustuslepinguid, millest maaklerid saavad ise kõige suurema vahendustasu,“ põhjendas Mere.

Eesti Kindlustusmaaklerite Liit juhib tähelepanu ka asjaolule, et kindlustusseltside hulgas puudub seadusemuudatuse osas üksmeel ning EKSLi juhatus on üritanud jätta avalikkusele väära muljet, nagu sooviksid kõik seltsid seadusemuudatust läbi suruda.

Olemasolev kindlustusturgu reguleeriv süsteem toimib väga hästi ja selle muutmine toob kaasa kindlustusturu konkurentsi ning läbipaistvuse vähenemise, kindlustusmaaklerite tegevuse halvamise ja kliendi huvidega mittearvestamise. EKMLiga samale seisukohale on Eestis jõudnud Konkurentsiamet oma 2006 aasta uuringus, väites, et „ühe alternatiivse tasustamisviisi elimineerimine pärsib turuosaliste valikuvõimalust, avaldades seega ka negatiivset mõju vabale konkurentsile“ ning ka Euroopa Komisjon, kes on juhtinud Soome riigi tähelepanu nende halvale kindlustusturu olukorrale, mille on tinginud just sarnane süsteem, mida üritab käivitada EKSL.

 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2009, 15:35
Otsi:

Ava täpsem otsing