Sõrg: Mereste tegi kõike põhjalikult ja järjekindlalt

Väinu Rozental 07. detsember 2009, 15:54

Uno Mereste suhtus keskpanga nõukogu esimehe töösse täie vastutustundega ja tegeles sellega äärmiselt järjekindlalt ning põhjalikult, iseloomustas Mart Sõrg, Eesti Panga nõukogu esimees aastatel 1998-2008.

Eile suri majandusteadlane, kunagine Eesti Panga nõukogu esimees ning riigikogu endine liige Uno Mereste.

„Mereste ei võtnud kunagi keskpanga nõukogu esimehe kohta kui mingit kohta muu töö kõrvalt,“ rääkis Sõrg, kes oli ka Uno Mereste juhitud EP nõukogu liige. „Tema järjekindlus oma seisukohtade tutvustamisel ja elluviimisel oli muljetavaldav. Ta ei andnud alla, kui miski asi ei lahenenud nii, nagu nõukogu pidas õigeks. Samuti oli ta väga nõudlik, eelkõige kaadriküsimustes. Näiteks üks asepresident jäi omal ajal ametisse määramata, kuna Mereste leidis, et too pole veel küps asepresidendiks hakkama.“

Sõra kinnitusel oli Uno Merestega väga hea juttu ajada, sest Mereste oli erudeeritud ja oskas igal teemal kaasa rääkida. „Ma ikka imestasin, kuidas ta küll jõudis paljude asjade kõrval pidada veel näiteks debatte keeleküsimuste ja terminoloogia üle,“ lausus Sõrg. „Sageli kipuvad ju teadlased kapselduma oma teemasse.“

Sõrg tunnistas, et tänu Merestelt saadud kogemusele on ka tema oma õppejõutöös sageli kasutanud Mereste põhimõtet suhtuda üliõpilastesse heatahtlikult. „Mul tuli omal ajal Merestele kaks korda anda eksamit statistikas ja ühel eksamil lasin veidi üle nurkade,“ meenutas Sõrg. „Mereste ütles, et päris viis see vastus ei ole, aga et kui otsustada, siis peab ikka üliõpilase kasuks otsustama, ja pani mulle viie. Sellest on jäänud mälestus kui õppejõust, kes ei püüa üliõpilasi nöökida, vaid suhtub neisse heatahtlikult.“

Uno Mereste sündis 27. mail 1928 Tallinnas. 1946. aastal lõpetas ta Tallinna Poeglaste Kaubandus- ja Kommertskooli ja 1950. aastal Tallinna Tehnikaülikooli rahanduse erialal, teatas teaduste akadeemia.

Mereste oli aastail 1992-97 Eesti Panga nõukogu esimees. Samuti kuulus ta 1992-2003 riigikokku, algselt Mõõdukate ning hiljem Reformierakonna esindajana. 1994-97 oli Mereste ka Tallinna linnavolikogu liige.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    07. December 2009, 15:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing