Katre Pilvinski • 25. september 2010 kell 6:17

EAS: Eestis ööbinud turistide arv tegi rekordi

Selles aasta esimesel poolaastal kasvas Eestis ööbinud välisturistide arv võrreldes eelmise aasta sama ajaga 13% ning see ületab ka 2008. aasta taset 7% võrra.

"Selle aasta jaanuarist juulini ööbis Eesti majutusettevõtetes 902 738 välisturisti. Nende arv kasvas 13% ehk 103 620 võrra võrreldes 2009. aasta sama perioodiga," rääkis Alajõe eile turismikonverentsil "Turismitööstus - majanduse vedur!?".  

"Kuigi kasvuprotsendid on nii suured osalt seetõttu, et võrdlusbaas 2009. aasta alguses oli suhteliselt madal, ületab välisvälisturistide 2010. aasta jaanuari-juuli ööbimiste arv ka 2008. aasta sama perioodi taset 7% võrra. See tähendab, et tegemist on kõigi aegade rekordiga," lisas ta.

„Ma usun, et turism on majanduse vedur – ma siiralt usun sellesse," sõnas Alajõe. Ta rõõmustas, et turismisektor on näidanud üle aastate väga häid tulemusi ning külastajate arv Eestis oli tänavu üle aegade suurim.

"Esimesel seitsmel kuul saavutatud kasv tuleneb eelkõige kahe sihtturu – Soome ja Venemaa – turistide ööbimiste märkimisväärset kasvust," lisas ta. 

See fakt aga pani ühe konverentsil osalenud ettevõtja muretsema, et kas majanduse kosudes ei või see tagasilööki anda ning kahe aasta pärast külastavad Venemaa ja Soome turistid Eesti asemel kallemaid ning kaugemaid riike, küsis ta.

"Seal on meile alati huvilisi, kui on pakkuda head toodet," vastas Alajõe. Meil pole näiteks Soome turule head peretoodet ning samuti tuleb Kultuuripealinn teha soomlastele hästi kättesaadavaks, rääkis Alajõe perspektiividest.

Heade uudiste negatiivne pool oli aga see, et turismiettevõtjate tulud pole kasvanud nii kiiresti kui väliskülastajate arv. "Turistide arv on tõusnud, kuid tulud pole samas mahus tõusnud, need on isegi langenud," tõdes Alajõe, kuid märkis samas, et enamus turismiettevõtetel on siiski nina vee peal.

Turismiteenuste eksport 2010 aasta esimesel poolaastal

* Eesti tulu välisturismist oli Eesti Panga andmetel 2010. aasta esimesel poolaastal 7,51 miljardit krooni. Võrreldes 2009. aasta esimese poolaastaga vähenes see 28 miljoni krooni võrra ehk 0,4%.

* Väliskülastajate kulutused Eestis moodustasid sellest 5,77 miljardit (kasv 1,7% ehk 94 miljoni krooni võrra). Väliskülastajate maksed Eesti transpordifirmadele olid 1,74 miljardit krooni ehk 122 miljonit krooni vähem ehk miinus 6,6% võrreldes 2009. aasta esimese poolaastaga. Sh maksed laevafirmadele vähenesid 2,7% ja maksed lennufirmadele vähenesid 24%.

Hetkel kuum