• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Trichet pole rahul euroala eelarvereformidega

  Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet muretseb, et sel nädalal Euroopa Liidu rahandusministrite tasemel sündinud kokkulepe euroala eelarvereeglite karmistamisest ei sisalda piisavalt meetmeid, mis käivituksid automaatselt, kui mõni liikmesriik norme rikub.

  Nädala hakul esmalt Saksamaa ja Prantsusmaa vahel sündinud kokkulepe tähendab, et euroala eelarve või võlanorme rikkuva riigi suhtes ei käivitu sanktsioonid automaatselt, vaid et otsus jääb jätkuvalt rahandusministrite teha. Sanktsioonide jõustamine otsustatakse kvalifitseeritud häälteenamusega.
  „Euroopa Keskpanga juht ei saa selle (reformikava sisaldava - toim.) raporti kõigile punktidele alla kirjutada,“ ütles Trichet' pressiesindaja. „Selles ettepanekus puudub automaatne jõustumine,“ vahendas agentuur Bloomberg.
  Tuleval nädalal arutavad eelarvereeglite karmistamist Ülemkogul ELi valitsusjuhid. Ajaleht Financial Times kirjutab täna, et Jean-Claude Trichet palus dokumendile lisada märke, et Euroopa Keskpanga juht reformikava igas punktis ei toeta.
  Ka Euroopa Keskpanga juhatusse kuuluv Jürgen Stark nentis intervjuus Saksa ajalehele Welt, et sellisel kujul jäävad reformikavad oluliselt alla sellele, mida pakkus välja Euroopa Komisjon. 
  Ootamatu meelemuutuse pärast on kriitika all ka Saksamaa kantsler Angela Merkel – siiani oli just Saksamaa rangemate ja poolautomaatsete sanktsioonide eestkostja. Esmaspäeval andis aga Saksamaa järele Prantsusmaa nõudmisele, et sanktsioonide jõustamise üle toimuks esmalt hääletus.
  "See on fataalne kompromiss," kritiseeris Merkeli koalitsiooni kuuluvate Vabade Demokraatide kõneisik finantsküsimustes Frank Schäffer. "Sanktsioonid on kas automaatsed, et olla oma nime väärilised, või jäetakse uks pärani samasuguste eelarveprobleemide kordumiseks, millega me täna silmitsi oleme," vahendas tema sõnu Bloomberg.
  Saksa aserahandusminister Jörg Asmussen kaitses kokkulepet, öeldes, et see sillutab teed euroala püsiva kriisimehhanismi loomiseks. "Ilma Saksamaa ja Prantsusmaa kokkuleppeta poleks üldse mingit kokkulepet sündinud," ütles ta.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tallinna börs pani nädalale rohelise punkti
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
20 aastat Elisat juhtinud Sami Seppänen lahkub ametist Lisatud Seppäneni kommentaar!
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.