Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome restoranid alandasid hindu

  Tarbija küll võitis käibemaksu langetamisest, aga hinnasurve on jälle tõusu suunas. Näiteks Kympin pitsa hind on võrreldes juuniga siiski pool eurot langenud, kirjutab Helsingin Sanomat.

  Nii saab näiteks restoranist Manala pitsa praegu 9,30 euro eest. See on tingitud sellest, et restoranis söödud toidu ja mittealkohoolsete jookide käibemaks (VAT) langes juuli alguses 22 protsendilt 13 protsendini. Tänu sellele vähenesid restoranidele tekkivad kulud hinnanguliselt 7,4 protsenti. Esindusühendustele oli usaldusväärsuse küsimus kanda maksusoodustusest tulenev kasu üle ka klientidele.
  Manala kandis kaks kolmandikku kokkuhoiust üle hindadele. "Alandasime kõigi toiduainete hinda umbes viis protsenti," ütles restorani omava Botta Oy tegevdirektor Hans Lundberg. Paljud teised restoranid reageerisid maksuvähendusele samal viisil kui Manala.
  Soome restoranide maksuvähendusest tulenenud kokkuhoid kandus enam-vähem 62-protsendiliselt üle hindadele, kinnitab Tarbijauuringukeskuse ning Turismi- ja Restoraniteenuste pakkujate Liidu (Mara) tellitud uuring.
  Selles koguti hinnateavet peaaegu neljasajast soome restoranist mai lõpus ja septembri alguses, seega enne ja pärast maksuvähendust.
  Mara liikmetel kandus maksusoodustus klientidele üle 86-protsendiliselt, ütleb uuring. Mara liikmed toodavad restoranisektori käibest suurima osa. Teistes restoranides kandus aga vaid 27 protsenti maksude alandamisest üle kliendile.
  Pizzeriad, kebabirestoranid ja rahvusrestoranid jätsid uuringu kohaselt maksuvähendusest saadava tulu oma taskusse. Neis langesid hinnad vaid 0,2 protsenti. Kohalikud kohvikud langetasid samuti hindu vaid 1,3 protsenti.
  Osa kasust jäi siiski restoranide taskusse ka suurtes ja nimekates restoranides - näiteks Manalas üks kolmandik. "Alandasime toidu hinda viis protsenti mitte 7,4 protsenti, kuna varem oli olnud üks palgatõus, mille puhul me ei tõstnud hindu", põhjendab Lundberg. Teine põhjus oli tema sõnul, et alkohoolsete jookide hindu ei tõstetud, kuigi nende käibemaks tõusis.
  Mara tegevjuht Timo Lappi andis siiski restoranidele hea hinde selle kohta, kuidas vähendamine on üle kandunud tarbijatele. Lappi ütles, et restoranide marginaalid on vähenemas. Võib-olla seetõttu on paljud restoranid pannud osa maksuvähenduste kasust oma taskusse. Ta pakub, et hinnad võivad lähiajal tõusta, näiteks tooraine- ja palgakulude ja maksude tõttu: "Kindlasti on hinnatase suvel 2011 erinev sellest, mis oli selle aasta juuli alguses."
  Autor: Katri Soe-Surén
 • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pinged Lähis-Idas: Iraan sattus rünnaku alla
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.