9. november 2010 kell 8:28

Soome restoranid alandasid hindu

Tarbija küll võitis käibemaksu langetamisest, aga hinnasurve on jälle tõusu suunas. Näiteks Kympin pitsa hind on võrreldes juuniga siiski pool eurot langenud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Nii saab näiteks restoranist Manala pitsa praegu 9,30 euro eest. See on tingitud sellest, et restoranis söödud toidu ja mittealkohoolsete jookide käibemaks (VAT) langes juuli alguses 22 protsendilt 13 protsendini. Tänu sellele vähenesid restoranidele tekkivad kulud hinnanguliselt 7,4 protsenti. Esindusühendustele oli usaldusväärsuse küsimus kanda maksusoodustusest tulenev kasu üle ka klientidele.

Manala kandis kaks kolmandikku kokkuhoiust üle hindadele. "Alandasime kõigi toiduainete hinda umbes viis protsenti," ütles restorani omava Botta Oy tegevdirektor Hans Lundberg. Paljud teised restoranid reageerisid maksuvähendusele samal viisil kui Manala.

Soome restoranide maksuvähendusest tulenenud kokkuhoid kandus enam-vähem 62-protsendiliselt üle hindadele, kinnitab Tarbijauuringukeskuse ning Turismi- ja Restoraniteenuste pakkujate Liidu (Mara) tellitud uuring.

Selles koguti hinnateavet peaaegu neljasajast soome restoranist mai lõpus ja septembri alguses, seega enne ja pärast maksuvähendust.

Mara liikmetel kandus maksusoodustus klientidele üle 86-protsendiliselt, ütleb uuring. Mara liikmed toodavad restoranisektori käibest suurima osa. Teistes restoranides kandus aga vaid 27 protsenti maksude alandamisest üle kliendile.

Pizzeriad, kebabirestoranid ja rahvusrestoranid jätsid uuringu kohaselt maksuvähendusest saadava tulu oma taskusse. Neis langesid hinnad vaid 0,2 protsenti. Kohalikud kohvikud langetasid samuti hindu vaid 1,3 protsenti.

Osa kasust jäi siiski restoranide taskusse ka suurtes ja nimekates restoranides - näiteks Manalas üks kolmandik. "Alandasime toidu hinda viis protsenti mitte 7,4 protsenti, kuna varem oli olnud üks palgatõus, mille puhul me ei tõstnud hindu", põhjendab Lundberg. Teine põhjus oli tema sõnul, et alkohoolsete jookide hindu ei tõstetud, kuigi nende käibemaks tõusis.

Mara tegevjuht Timo Lappi andis siiski restoranidele hea hinde selle kohta, kuidas vähendamine on üle kandunud tarbijatele. Lappi ütles, et restoranide marginaalid on vähenemas. Võib-olla seetõttu on paljud restoranid pannud osa maksuvähenduste kasust oma taskusse. Ta pakub, et hinnad võivad lähiajal tõusta, näiteks tooraine- ja palgakulude ja maksude tõttu: "Kindlasti on hinnatase suvel 2011 erinev sellest, mis oli selle aasta juuli alguses."

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum