Sirje Rank • 16. november 2010 kell 7:31

Iirimaa valmis kaaluma ELi abi pankadele

Iirimaa andis eile märku, et on valmis kaaluma Euroopa Liidu abi kinnisvaralaenudega hätta jäänud pankadele, et mitte üksinda probleeme lahendada püüdes eurot ohtu seada.

Eile manitses Euroopa Keskpank Iirimaad rahvuslikku uhkust kõrvale heitma ning kevadel loodud ELi kriisifondist abi küsima. Seni igasugust abivajadust eitanud Iirimaa peaminister Brian Cowen lubas eile, et teemat võiks arutada täna algaval euroala rahandusministrite kohtumisel pankade võimaliku abistamise seisukohast, vahendas agentuur Bloomberg.

„Meil tuleb neid küsimusi oma partneritega arutada, kuidas kõige paremini tagada euroala finants- ja pangandussüsteemi stabiilsus,“ ütles Cowen intervjuus Iiri rahvusringhäälingule RTE. Cowen kordas, et Iirimaa pole abi küsinud.

Ligi kaks nädalat müügisurve all olnud Iiri kümneaastaste riigivõlakirjade hind on kerkinud lootuses, et tänaselt rahandusministrite kohtumiselt tuleb Iirimaa abistamise kohta konkreetseid otsuseid. Läinud nädalal enam kui 9%-le kerkinud intressimäärad alanesid 8,17%-le. Euro kauples täna hommikul Londonis tasemel 1,3593 USA dollarit eurost.

Iirimaa ei taha ELi abi vastu võtta – otsest rahavajadust riigil praegu pole. Samas kardetakse kriisi levikut. Eile ütles Euroopa Keskpanga asepresident Vitor Constancio, et Iirimaa võiks kasutada kevadel loodud kriisifondi raha raskustes pankade rekapitaliseerimiseks.

„Iiri panganduse probleemid ei ole üksnes likviidsusprobleemid, mõnel juhul on need ka kapitaliprobleemid,“ ütles Constancio. Pangad ei saa küll otse kriisifondist laenata, kuid Iirimaa võib seda raha kasutada sel otstarbel, ütles ta.

„See aitaks olukorda stabiliseerida,“ kordas Constancio täna Frankfurdis. „See on Iirimaa otsustada,“ ütles ta, lisades, et surve all on ka mitmed teised riigid.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile, et Iirimaa väljaaitamine on hind, mida tuleb maksta ühisraha allesjäämise eest. „Kui euro läbi kukub, kukub läbi ka Euroopa koostöö,“ kordas Merkel sama hoiatust, mida ta rõhutas ka Kreeka väljaaitamisel sel kevadel.

Iirimaa suurimad pangad sõltuvad järjest enam Euroopa Keskpanga laenurahast, sest turult mõistliku hinnaga raha laenata ei saa. Oktoobris kasvasid Euroopa keskpanga laenud Iirimaale 7,3% 130 miljardile eurole, mis moodustab umbes neljandiku kogu keskpangast välja laenatud summast.

Hetkel kuum