Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iirimaa valmis kaaluma ELi abi pankadele

  Iirimaa andis eile märku, et on valmis kaaluma Euroopa Liidu abi kinnisvaralaenudega hätta jäänud pankadele, et mitte üksinda probleeme lahendada püüdes eurot ohtu seada.

  Eile manitses Euroopa Keskpank Iirimaad rahvuslikku uhkust kõrvale heitma ning kevadel loodud ELi kriisifondist abi küsima. Seni igasugust abivajadust eitanud Iirimaa peaminister Brian Cowen lubas eile, et teemat võiks arutada täna algaval euroala rahandusministrite kohtumisel pankade võimaliku abistamise seisukohast, vahendas agentuur Bloomberg.
  „Meil tuleb neid küsimusi oma partneritega arutada, kuidas kõige paremini tagada euroala finants- ja pangandussüsteemi stabiilsus,“ ütles Cowen intervjuus Iiri rahvusringhäälingule RTE. Cowen kordas, et Iirimaa pole abi küsinud.
  Ligi kaks nädalat müügisurve all olnud Iiri kümneaastaste riigivõlakirjade hind on kerkinud lootuses, et tänaselt rahandusministrite kohtumiselt tuleb Iirimaa abistamise kohta konkreetseid otsuseid. Läinud nädalal enam kui 9%-le kerkinud intressimäärad alanesid 8,17%-le. Euro kauples täna hommikul Londonis tasemel 1,3593 USA dollarit eurost.
  Iirimaa ei taha ELi abi vastu võtta – otsest rahavajadust riigil praegu pole. Samas kardetakse kriisi levikut. Eile ütles Euroopa Keskpanga asepresident Vitor Constancio, et Iirimaa võiks kasutada kevadel loodud kriisifondi raha raskustes pankade rekapitaliseerimiseks.
  „Iiri panganduse probleemid ei ole üksnes likviidsusprobleemid, mõnel juhul on need ka kapitaliprobleemid,“ ütles Constancio. Pangad ei saa küll otse kriisifondist laenata, kuid Iirimaa võib seda raha kasutada sel otstarbel, ütles ta.
  „See aitaks olukorda stabiliseerida,“ kordas Constancio täna Frankfurdis. „See on Iirimaa otsustada,“ ütles ta, lisades, et surve all on ka mitmed teised riigid.
  Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile, et Iirimaa väljaaitamine on hind, mida tuleb maksta ühisraha allesjäämise eest. „Kui euro läbi kukub, kukub läbi ka Euroopa koostöö,“ kordas Merkel sama hoiatust, mida ta rõhutas ka Kreeka väljaaitamisel sel kevadel.
  Iirimaa suurimad pangad sõltuvad järjest enam Euroopa Keskpanga laenurahast, sest turult mõistliku hinnaga raha laenata ei saa. Oktoobris kasvasid Euroopa keskpanga laenud Iirimaale 7,3% 130 miljardile eurole, mis moodustab umbes neljandiku kogu keskpangast välja laenatud summast.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.