Väinu Rozental • 29. november 2010 kell 11:55

Pajula: Rootsi mõjutab kõiki meie majandusharusid

Rootsi majanduskasvul on siin elavate inimeste majanduslikule käekäigule väga otsene mõju, kommenteeris SEB ökonomist Hardo Pajula täna avaldatud Rootsi statistikaameti teadet majanduskasvu kohta.

„Meie eksporti on viimastes kvartalites vedanud peamiselt töötlev tööstus,“ rääkis Pajula.  „Aga et enamik Eesti pangandussüsteemist kuulub Rootsile, siis avaldub selle riigi mõju kaudsemalt ka kõikidele teistele majandusharudele.“

Rootsi statistikaameti teatel kasvas Rootsi majandus kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 6,9 protsenti. Eelnenud kvartaliga võrreldes kasvas Rootsi SKP 2,1 protsenti.

Majanduskasv on kannustanud Rootsi keskpanka baasintressimäära tõstma ja keskpank ongi seda teinud juba kolmel korral. Panga prognoosi järgi kerkib intressimäär praeguselt ühelt protsendilt tuleva aasta lõpuks kahele protsendile ning 2013. aastaks 3,4 protsendile.

Pajula ütles, et kui muud tingimused jäävad samaks, peaks baasintressi määra tõstmine Eesti majanduskasvu kärpima. „Lühiajaliste intresside tõstmine tähendaks ühest küljest seda, et keskpank annaks Rootsi tarbijatele signaali vähem osta - mis vähendaks meie eksporti - ja pankadele sõnumi vähem riskida, mis pidurdaks meie laenukasvu ja sisetarbimist,“ selgitas Pajula.

Hetkel kuum