Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kodulaenuturg oli novembris kahe aasta aktiivseim

  Eluasemelaenude käive oli novembris viimase kahe aasta suurim, ulatudes 665 miljoni kroonini. Samas on uute laenude maht varem võetud laenude tagasimaksetest endiselt väiksem, mistõttu laenujääk väheneb, teatas Eesti Pank.

  Eesti ettevõtete laenuaktiivsus püsis novembris tagasihoidlik. Kuu jooksul väljastati ettevõtetele laene ja liisinguid kogumahus 2,2 miljardit krooni, mida oli mõnevõrra vähem kui oktoobris. Tavapärasest suurem oli laenukäive kaubandussektoris, kus kasvu mõjutas üks suur laenutehing. Töötleva tööstuse laenuaktiivsus on endiselt tagasihoidlik. Samal ajal kui tööstustoodangu aastakasv on üle 30 protsendi, oli viimase kolme kuu jooksul tööstusettevõtetele antud laenude ja liisingute maht aastatagusega võrreldes vaid 3 protsenti suurem, selgitas Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.
  Eesti ettevõtetele ja eraisikutele antud laenude ja liisingute maht kahanes novembris 825 miljoni krooni võrra ehk 0,4 protsenti. Finantseerimisportfelli koguväärtus oli kuu lõpus 238 miljardit krooni, olles 6,3 protsenti väiksem kui aasta tagasi.
  Madalad baasintressimäärad hoiavad laenu hinna laenuvõtja jaoks soodsana. Eluasemelaenude keskmine intressimäär alanes novembris 3,2 protsendini, kusjuures keskmine intressimarginaal oli esimest korda viimase kahe aasta jooksul allpool 2 protsendi taset. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär seevastu tõusis 5,8 protsendini, olles mõjutatud üksikute suurte tehingute kõrgemast marginaalist.
  Laenukvaliteet on oodatult paranenud. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht vähenes novembris rohkem kui 250 miljoni krooni võrra ja moodustas laenuportfellist kuu lõpus 6,8 protsenti. Eesti Panga prognoosi kohaselt stabiliseerub viivislaenude osakaal 2011. aasta lõpuks 5 protsendi lähedal, mis on pikaajalisest, stabiilse majanduskeskkonna riskidele omasest viivislaenude tasemest siiski kordi kõrgem.
  Hoiuste aastakasvutempo kiirenes novembris ligi 10 protsendini. Eesti ettevõtete ja eraisikute hoiuste maht kasvas novembris 1,9 miljardi krooni võrra ehk 1,6 protsenti 115 miljardi kroonini. Ettevaatlikkusest kantud säästuhuvi ning positiivse majanduskasvu kõrval on hoiuste kasvu mõnevõrra mõjutanud ka euro peatse kasutuselevõtu tõttu vähenenud sularahanõudlus. Ringluses oleva sularaha maht oli novembri lõpus aastatagusega võrreldes rohkem kui 15 protsenti väiksem ning see vähenes ka detsembris.
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ühest Microsoftist aitab küll! Teise jätan ostmata
Möödunud nädalal analüüsin mitut minu radaril olevat aktsiat ning kuigi Nvidia ostu sain juba ära tehtud, siis suurest seitsmikust jäi sõelale veel Amazon.
Möödunud nädalal analüüsin mitut minu radaril olevat aktsiat ning kuigi Nvidia ostu sain juba ära tehtud, siis suurest seitsmikust jäi sõelale veel Amazon.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikelinna vinoteek ootab konkurente
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: Tallinna börsist, parimast juhtimisest ja välistööjõust
Tallinna börs külastas koos noteeritud ettevõtete juhtkondadega teisipäeval Helsingit, et tutvustada end Soome investoritele, ning sellest kohtumisest tuleb juttu ka Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis.
Tallinna börs külastas koos noteeritud ettevõtete juhtkondadega teisipäeval Helsingit, et tutvustada end Soome investoritele, ning sellest kohtumisest tuleb juttu ka Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis.
Selgusid Eesti parima juhi kolm nominenti Kuula üllatuskõnesid
Žürii valis eile välja kolm juhti, kelle seast selgub mai keskel aasta 2024 parim juht. Tänavu on finaalis Miltton New Nordicsi juht Annika Arras, OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo ja Swedbanki juht Olavi Lepp.
Žürii valis eile välja kolm juhti, kelle seast selgub mai keskel aasta 2024 parim juht. Tänavu on finaalis Miltton New Nordicsi juht Annika Arras, OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo ja Swedbanki juht Olavi Lepp.