Davos 2011: eurotsooni kriis on läbi

Katri Soe-Surén 31. jaanuar 2011, 00:00

Jõulist poliitilist sõnumit olid maailma majandusliidritele kuulutama tulnud mõlemad eurotsooni juhtriigid. Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy tegi neljapäeval otsa lahti. "Mitte iialgi ei lase me eurol läbi kukkuda," ütles Sarkozy. Jõuliselt kaitses eurot päev hiljem ka Saksa kantsler Angela Merkel. "Me kaitseme eurot ja stabiliseerime selle jälle," toonitas Merkel.

Riigijuhtidele sekundeerisid laupäeval ka majandusministrid. Prantsuse majandusminister Christine Lagarde lükkas tagasi arvamuse, nagu oleks euro seis muutunud akuutsest krooniliseks. "Eurotsoon suutis halvima ära hoida ning pöördus paremuse poole," ütles ta. Lagarde usub, et kõik riigid suudavad oma eelarved tasakaalu saada ning et vigadest on õpitud.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble on kindel, et eurotsooni seis ei ole võrreldes teiste maailma riikidega sugugi mitte halb, ning hoiatas investoreid euroga edasi spekuleerimast. "Euro muutub stabiilseks, tuleb ainult forsseerida ühtset majanduspoliitikat," ütles Schäuble.

Võlad on Euroopa heaolu jaoks suurim oht. Merkel ütles tulevikust rääkides, et kriisi hullem osa on küll möödas, kuid hoiatas samas, et ei tohi end liiga vara lõdvaks lasta ning eurotsoon peab tegema senisest tihedamat koostööd. "Meil on veel hulk tööd teha, sest kriis võib korduda," ütles Merkel. "Me vajame rohkem regulatsioone ja meil ei ole veel rahvusvahelist vastust küsimusele, mida me teeme, kui üks suur pank taas kokku peaks varisema," hoiatas kantsler. Stabiilsuseni viib ainult jätkusuutlik finantspoliitika ja võlapoliitikast loobumine. "Võlad on Euroopa heaolu jaoks suurim oht," hoiatas Merkel.

Eurotsooni riigid peavad saama konkurentsivõimelisemaks. Ei saa nii olla, et omatakse ühtset rahasüsteemi, aga tugevalt erinevaid sotsiaalsüsteeme. Ühtsustada tuleb ka haridus- ja teadussüsteem, loetles Merkel eurotsooni valupunkte. Merkel on veendunud, et Euroopa riigid peavad kõvasti säästma. "Ainult nii suudetakse euro päästa. Kes iganes saab abi solidaarsusest, peab saama seda ainult teatud tingimustel," rõhutas Merkel.

Ainult kärbetest ei piisa. Pööre on küll toimunud, kirjutas Spiegel Davosi euroteema kokkuvõtteks, kuid üha selgemaks muutub ka see, et ainult eelarvedefitsiitide vähendamisega ja majanduspoliitika koordineerimisega asja ei lahenda.

"Varem või hiljem tuleb eurotsoonis ära teha ümbervõlastamine. Kõige tõenäolisemalt käib see Kreeka kohta," kirjutas Spiegel ning lisas Saksa keskpanga presidenti Axel Weberit tsiteerides, et ka vastav plaan on juba valmis.

"Ei räägita enam võimalikest lahendustest, vaid esitatakse finantsturgudele valmis plaan."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing