Anne Oja • 19. veebruar 2011 kell 13:11

Teadlane: inimesel on õigus loll, laisk ja vaene olla

Raha ümberjagamise ja poliitiliste otsustega ei saa kedagi vaesusest päästa, sest inimesel on õigus loll ja laisk olla, millega kaasneb paratamatult ka vaesus, leiab majandusteadlane Andres Arrak.

"Kui ma oma isa tsiteerin, siis vaesus on iseloomuomadus," rääkis Arrak reedel toimunud Tööandjate keskliidu majandusfoorumil "Tuulelohe lend." "Siin oleks minu küsimus poliitikutele, mis on teie vastus?" pöördus ta samas diskussioonipaneelis osalenud rahandusministri Jürgen Ligi ja sotsiaaldemokraadi Eiki Nestori poole.

"Ameerika sai vastuse siis, kui üks poliitik võttis ühe kodutu, pesi ta puhtaks ja pani linade vahele magama. Mis te arvate, mis sai? Kodutu andis poliitiku kohtusse ja see asi läks ülemkohtusse välja," jätkas Arrak. "Tekkis põhimõtteline küsimus, et kas lollus ja laiskus on inimõigus või ole. Kes võitis? Loomulikult kodutu võitis!"

Majandusteadlase öeldut kommenteerinud rahandusminister Jürgen Ligi vastas küsimusega: "Minu küsimus Arrakule oleks, kas rahvas tuleb välja vahetada või ei tule? Mina ütlen, et rahval pole häda midagi ja lolle on alati!"

Ligi jätkas, et Eesti riigil ei ole vaba raha, et teha juurde uusi pensionisambaid või jagada valijaile tasuta asju. "Me peame vajalikuks e-riigi ehitamist, kuid me ei saa (valimiste eel - toim) sellest rääkida. Peame valimised üle elama. Uskuge, me pole kunagi olnud nii nigelas olukorras kui praegu," sõnas Ligi.

"Olen mures, sest pakutakse tasuta asju, odavaid asju ja minu meelest on Eesti kriitilises seisus, kus peame lootma rahva mõistlikkusele. Ma pole kindel, kas ettevõtjad praegu asjast aru saavad. Kui vaadata valimislubadusi, siis kriitika puudub," märkis Ligi.

ASi Swedbank peadirektor Priit Perens märkis, et kui teised erakonnad on lubanud vähemal või rohkemal määral maksumaksja raha ümber jagada, siisReformierakonna öeldust ei tule selgelt välja, kas nad hakkavad tulusid ümber jagama või mitte. 

"Kui Eesti püüab Taani või Rootsi mullistust järele ahvida, on see pankrot nagunii. Ma ei kujuta ette, kuidas nad suudavad seda (sotsiaalsüsteemi kulutusi – toim) kärpida. Meie aga ikka ihaleme seda, see pole õige tee!" hoiatas Arrak.

Nestor ütles, et tema on loomult igasuguse arutu ümberjagamise vastu. "Kui kuulata valimisvaidlusi, on Eestiski inimesi, kes arvavad, et Eesti võib olla edukas, kui Euroopa Liit seda ei ole. See pole võimalik," märkis ta võlakriisi ja tegemata pensionireformide käes ägava Euroopa kohta.

Hetkel kuum