23. veebruar 2011 kell 12:35

Die Zeit: Liibüa sanktsioonidega jäädi hiljaks

Liibüa diktaator Muammar al-Gaddafi laseb meeleavaldajad maha tappa ja Lääs vaatab abitult pealt, kirjutab päevaleht Die Zeit. Mida annaks teha?

Saksa välisminister Guido Westerwelle ütles eile, et „Kui Liibüa peaks edasi oma rahva vastu vägivalda rakendama, on sanktsioonid vältimatud“. Briti endine välisminister lord David Owen on teinud ettepaneku kehtestada Liibüa kohal lennukeeld. Saksamaa valitsus mõtleb Gaddafi perekonna ja Liibüa valitsuse varade külmutamisele välismaal. Teoreetiliselt oleks võimalik ka külmutada kõik lepped, mis puudutavad sõjaväe ja politsei varustuse külmutamist, see tähendaks ÜRO vastava kaubandusembargo kehtestamist.

Samas, kui Hiina kaasa ei mängi, nagu Iraani puhul, ei ole sanktsioonidel soovitud mõju, kirjutab Die Zeit. Ka NATO teatas täna, et vähemalt praegu ei ole plaanis Liibüa kohal lennukeelutsooni kehtestada.

Prantsusmaa valitsus teatas täna, et teeb kõik endast oleneva, et Liibüale kehtestataks EL sanktsioonid. Itaalia välisminister seevastu arvas esmaspäeval, et Euroopa ei peaks sekkuma – Itaalial on Liibüas arvestatavad majandushuvid. Samuti kontrollib Liibüa efektiivselt emigrantide voolu Aafrikast Euroopasse. Kuni 300 000 inimest võib Euroopasse tulla, kui Liibüa kontrolli kaotab, ennustas Itaalia välisminister Franco Frattini.

Liibüa majandusest moodustab 95 protsenti naftaeksport. Suur osa naftast läheb Euroopasse, Itaaliasse, Saksamaale ja Prantsusmaale. Liibüa on Saksamaa suurim naftatarnija kohe Venemaa ja Norra järel.

Seega tabaks Liibüat raskelt naftatootmisega seotud sanktsioonid. Samas kergitaksid need veelgi niigi kõrget naftahinda maailmaturul.Sanktsioone kehtestada on liiga hilja, kirjutab Die Zeit kokkuvõtteks. Gaddafil on piisavalt dollareid, et majandusblokaad mõnda aega üle elada. Pealegi on diktaatoril hetkel hoopis teised mured, nimelt võimul püsida.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum