21. märts 2011 kell 7:48

Maailmapank usub Jaapani majanduse taastumisse

Täna avaldatud raporti kohaselt leiab Maailmapank, et Jaapanit tabanud maavärin ja tsunami kahandavad majandust lühiajaliselt, sest taastustööde aktiviseerudes saab majandus hoo sisse.

Raporti kohaselt on veel liialt vara teha täpseid prognoose, kuid seal tuuakse välja,  et Jaapani kogemused 1995. aasta Kobe maavärinaga toime tulemisel annavad head eeldused poolteist nädalat tagasi tabanud õnnetuste tagajärgedega hakkama saamiseks, vahendab Reuters.

"Kui ajalugu vaadata, siis Jaapani sisemajanduse koguprodukt kahaneb 2011. aasta keskel. Järgnevates kvartalites peaks SKP aga kasvama hakkama tänu taastustöödele, mis võivad kesta kuni viis aastat," kirjutas Maailmapank.

"Ajutine kasvu aeglustumine Jaapanis omab tagasihoidlikku lühiajalist mõju tervele regioonile," kirjutas Washingtonis baseeruv pank.

Maailmapank ise enda kahjuprognoose ei teinud, vaid viitas teistele prognoosidele, öeldes et kahju võib ulatuda 122 miljardist dollarist kuni 235 miljardi dollarini. Kobe maavärin põhjustas Jaapanile kahjusid 100 miljardi dollari ulatuses ehk ca 2% SKPst.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum