Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  SEB tõi majanduskasvu prognoosi allapoole

  Pajula isiklik prognoos oli juba augustis pessimistlikum kui pangal ja jäi 3 protsendi juurde, SEB ametlik prognoos oli 3,5 protsenti.
  "Euroopa võlakriis on jõudnud suurde poliitikasse, millel on ulatuslik tagajärg," ütles Pajula eile panga majandusprognoosi tutvustamisel. "Üheks meile ilmselt ebasoodsaks arenguks on jõujoonte nihkumine Brüsselist suuremate rahvusriikide pealinnadesse. Selline asjade käik tuletab meelde, et Eesti on kahe regionaalse hiiglase vahele surutud linnriik."
  Halvenenud kasvuväljavaated. Pajula sõnul on Rootsi kindlustunne kukkunud kaks korda kiiremini kui Eesti oma ja Taani oma kaks korda kiiremini kui Rootsi oma. "Põhjamaad on kriisijärgsetel aastatel purjetanud suuresti Saksamaa tuules ning sealsed probleemid on eriti valusalt tabanud Taanit," rääkis Pajula, kelle sõnul ongi Eesti majandust kõige enam mõjutanud meie peamiste väliskaubanduspartnerite märgatavalt halvenenud kasvuperspektiivid.
  Kuigi praegu on tagasivaatav majandusstatistika suurepärases korras, - nii oli näiteks tööhõive kasv 7,8% teises kvartalis kõigi aegade parim tulemus -, viitab kuuendat kuud järjest langev kindlustunde indeks kuhjuvatele probleemidele, mis panigi SEBd kasvuprognoosi kärpima.
  Leiburi juhatuse esimehe Asso Lankotsi sõnul neid see ei mõjuta, et pankade prognoosid on pessimistlikumaks muutunud. Leibur on teinud oma prognoose ise ja olnud nendega kahe jalaga maa peal. "Me ei teinud ka selle aasta keskel ja ka aasta alguses suuri prognoose, kui majanduskasvu väljavaated olid natukene optimistlikumad kui praegu," märkis Lankots.
  Leibur ei prognoosinud Eesti sisetarbimise kasvu ja selle mõju suuremaks kui 1,5%. "Seega ei ole põhjust oma prognoosi konservatiivsemaks korrigeerida," lausus Lankots, avaldades siiski lootust, et sisetarbimine võrreldes praegusega väikest viisi elavneb.
  Hansa Candle ASi juhatuse esimehe Tarvo Mossi sõnul häirivad nende tootmist mullid, mida paisutavad siinsed kohati ülipositiivsed majandusprognoosid.
  "Siin vahepeal tahtis jälle tulla mull, kui tundus, et muu maailm ei olnud nii positiivselt meelestatud kui Eesti. Kõik sellised mullistumised häirivad stabiilset tootmist. Praegu tundub, et Eestis hakkab see mull siiski maha jahtuma," rääkis Moss.
  Kuidas hajutada riske? "Ma arvan, et neil, kes toodavad konkurentsivõimelist kaupa, mida vajatakse ja tarbitakse, ei tohiks suuri probleeme olla," vastas Moss. Küünalde tootmise puhul on turu maharahunemine pigem positiivselt mõjunud. "Ma arvan, et mõjub ka teistele tootjatele, kellel on suur materjali osatähtsus hinnas. Kui maailmas pumbatakse õhku sisse ja see ajab toormehinnad üles, siis tekib turustamisel probleeme," selgitas Moss.
  Ettevõtja peab kõige olulisemaks stabiilsust, mida Eestis napib. "Eesti tundub eriti emotsionaalne ja kõigub teistest riikidest rohkem. Kui natuke paremini läheb, on kohe metsik tööjõupuudus ja palgasurve, inimesed jooksevad ühest firmast teise. Kui on väike langus, on kohe meeletu tööjõupuudus."
 • Hetkel kuum
Paavo Kangur: Eesti majandusmootorid ja uus kaev
Kõige olulisem on hoida elus Eesti majanduse sünnitusmajad, sest uus majandus sünnib alati vana seest, mida peegeldab hästi meie iseseisvuse taastamise kümnendite turumajanduse ajalugu, kirjutab ajakirjanik Paavo Kangur arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Kõige olulisem on hoida elus Eesti majanduse sünnitusmajad, sest uus majandus sünnib alati vana seest, mida peegeldab hästi meie iseseisvuse taastamise kümnendite turumajanduse ajalugu, kirjutab ajakirjanik Paavo Kangur arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Veel üks võimalus portfelli tootlust paisutada: kuidas maksudest miinimum võtta
Finantsinstrumentidest, tootlusest, investeerimissektoritest või üldisest finantsvabadusest räägivad investorid omavahel ja kirjutavad ka kõik investeerimisega seotud väljaanded. Ometigi eksisteerib veel üks oluline teema, mis saab vähem kajastust: maksude optimeerimine.
Finantsinstrumentidest, tootlusest, investeerimissektoritest või üldisest finantsvabadusest räägivad investorid omavahel ja kirjutavad ka kõik investeerimisega seotud väljaanded. Ometigi eksisteerib veel üks oluline teema, mis saab vähem kajastust: maksude optimeerimine.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Tööst ilma jääv Sutter: mõtteid on, aga enne septembrit ei tee ma midagi
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Veel viimaseid päevi Eesti Energia juhi ametit pidav Hando Sutter ütles, et enne 1. septembrit tema end uute kohustustega ei seo.
Barack Obama: kui Putin kaotab, siis see ei tähenda, et olemegi võitnud
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Enefit Green omandas Liivi meretuulepargi 6,2 miljoni eest
Enefit Green omandas Eesti Energialt Liivi meretuulepargi projekti ja jätkab arendustöid, et alustada suures mahus taastuvelektri tootmist enne 2030. aastat.
Enefit Green omandas Eesti Energialt Liivi meretuulepargi projekti ja jätkab arendustöid, et alustada suures mahus taastuvelektri tootmist enne 2030. aastat.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.