Sirje Rank • 24. november 2011 kell 11:31

Prantsusmaa kostab keskpanga sekkumise eest

Täna Strasbourgis Saksamaa kantsleriga kohtuv Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy üritab uuesti pehmendada Angela Merkeli vastuseisu sellele, et Euroopa Keskpank jõulisema sekkumisega euroala võlakriisile piiri paneks.

„Olukord on pakiline. Me räägime sellest täna Strasbourgis,“ ütles Prantsusmaa välisminister Alain Juppe enne Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia valitsusjuhtide kohtumist. „Ma arvan ja loodan, et aruteludel liigutakse edasi ning et Euroopa Keskpank saab suurema rolli usalduse taastamiseks,“ vahendas agentuur Reuters.

Võlakirjainvestorid streigivad, euroala pankadevaheline laenuturg on hangumas, järjest enam panku sõltub Euroopa Keskpanga laenudest ning hoiustajad võtavad oma raha Lõuna-Euroopa pankadest välja. Laenuraha hind on kerkimas juba ka kõige kõrgema reitinguga riikide jaoks nagu Holland ja Soome.

Juba on kriis otsaga Saksamaal, näitas eile nurjunud võlakirjaoksjon.

Ärevust lisavad teated, et Belgia loodab, et Prantsusmaa võtab hätta sattunud Dexia panga päästmisel suurema koorma. Samal ajal hoiatab agentuur Fitch, et Prantsusmaal on vähe ruumi täiendavate rahaliste kohustuste võtmiseks, kui riik tahab säilitada oma AAA tasemel reitingut.

Kolmapäeval ei ilmutanud Angela Merkel veel ühtegi märki, et on valmis Euroopa Keskpanga suhtes järeleandmisi tegema. Bundestagis peetud jõulises kõnes hoiatas ta keskpanga mandaadi kallale mineku eest ning andis vastu ka Euroopa Komisjonile, mis tuli eile välja ühiste võlakirjade loomise ettepanekuga. Ajal, mil kriis alles kestab, on see äärmiselt kohatu, ütles Merkel.

Hetkel kuum