Väinu Rozental • 8. detsember 2011 kell 10:39

Atonen: mõnda inimest võim rikub

Mõnda inimest võim rikub, vastas endine majandusminister Meelis Atonen küsimusele, kuidas tagada, et poliitikud ei keeraks riigiettevõtete nõukogudes oma suhteid rahaks.

„Kahjuks on maailm nii loodud, et osa inimestest on ausad ja osa ei ole,“ nentis Atonen ja lisas, et sajaprotsendilist garantiid inimese aususe kohta pole olemas.

Äripäev küsis täna mitmelt endiselt majandusministrilt ja mitmelt riigiettevõtte nõukogu praeguselt liikmelt, kuidas tagada, et riigifirma nõukogudes olevad poliitikud ei keeraks oma suhteid rahaks. Küsimuse esitamise ajendiks on Eesti Ekspressi tänane artikkel, mis kirjutas, kuidas IRLi poliitikud Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne võtsid kopsaka vaheltkasu Tallinna Sadama vara soodsa väljamüügi eest ajal, mil Raudne oli Tallinna Sadama nõukogu liige.

„Jääb alati nii, et erakonnad ja ettevõtlusorganisatsioonid teevad ettepaneku, kes kuskil (riigiettevõtte nõukogus – toim.) olla võiks ja eks nad teevad ettepaneku oma parima äranägemise järgi,“ rääkis Atonen. „Aga ikka mõni inimene võib olla selline, kes osutub mustaks lambaks. Kõige kurvem on see, et mõnda inimest võim rikub.“

Samas oli Atonen seda meelt, et ehkki minister kinnitab oma valdkonna riigiettevõtete nõukogu liikmed, ei oleks aus panna ebaõnnestunud valikut vaid ministri südamele. „Tegelikult on ju üpris hästi teada, et kokkulepped ei käi nii, et üks minister üksi otsustab selliseid asju,“ seletas ta. „Tegelikult on ikka natuke laiem poliitiline konsensus. Näiteks kui IRL esitab oma kandidaadid ja kui ministril midagi konkreetset kellegi vastu ei ole, siis ta need kandidaadid ka nimetab ametisse. Ei ole olemas must-valget mustrit.“

Meelis Atonen oli majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi valitsuses. Atonen on ASi Eesti Post nõukogu esimees ja ASi Eesti Energia nõukogu liige.

Hetkel kuum