14. märts 2012 kell 12:40

Euroriigid andsid ametlikult vabaks Kreeka teise abipaketi

Euroala riigid kinnitasid ametlikult Kreeka teise, 130 miljardi euro suuruse abipaketi. Ühtlasi anti kriisifondile EFSF korraldus anda vabaks esimene osa laenust, 39,4 miljardit eurot.

Eile jõudsid euroala rahandusministrid Kreeka teise abipaketi osas põhimõttelisele kokkuleppele, täna avalikustati formaalne otsus. „Kõik vajalikud riiklikud ja parlamentaarsed protsessid on edukalt lõpetatud,“ ütles eurogrupi juht Jean-Claude Juncker täna uudist Luksemburgis teatavaks tehes.

„See teine programm sisaldab Kreeka jaoks ainulaadset võimalust, mida ei tohiks käest lasta,“ lisas Juncker. „Kreeka võimud peaksid seega jätkuvalt näitama tugevat pühendumust ning jätkama pingutusi eelarvekärbete, struktuurireformide ja privatiseerimise osas, järgides rangelt uut programmi.“

Rahvusvahelise Valuutafondi juhatus otsustab oma osaluse üle Kreeka abipaketis homme, juttu on olnud 28 miljardist eurost.

Kreeka saab praeguse seisuga järgmise kolme aasta jooksul kokku 130 miljardit eurot, summa on jagatud üksikute maksete peale. Näiteks juba märtsis kantakse üle 5,9 miljardit eurot, aprillis 3,3 miljardit ja mais 5,3 miljardit. 48 miljardit eurot läheb Kreeka pankade rekapitaliseerimiseks.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum