Romet Kreek • 14. september 2012 kell 11:51

Kinnisvarahinnad Hispaanias kukkusid

Hispaania eluasemete hinnad kukkusid teises kvartalis , kuna majandus langes ja eluasemelaenude kättesaadavuse halvenemine piiras nõudlust.

Kukkumine on suurim alates 2008. aastast, kui statistikaamet hakkas infot koguma. Võrreldes esimese kvartaliga langesid teises kvartalis eluasemete hinnad 3,3 protsenti.

„Andmed kinnitavad suurt langust ja seda, et põhja ei ole tehtud,“ ütles Hispaania suurima kinnisvaraalase veebilehe Idealista.comi asutaja Fernendo Encinar. „Ainult meie kõvasti alla hinnatud eluasemed lähevad kaubaks, kuna potentsiaalsetele ostjatele on krediidi kättesaadavus täiesti kokku kuivanud.“

Kuni 2007. aastani kümne aastaga enam kui kahekordistusid Hispaanias kinnisvara hinnad. 2008. aasta esimeses kvartalis hakkasid hinnad langema ja on sealt maalt langenud umbes 23 protsenti. 2007. aasta detsembri tipust on hinnad langenud 32,4 protsenti. Juunis vähenes aastaga eluasemelaenude andmine 20,4 protsenti.

Hispaania ehitas 1997. kuni 2006. aastani aastas 675 000 eluaset, mida on rohkem, kui Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias kokku ehitati.

Kinnisvarahullus, mis lõppes 2008. aastal, jättis müümata umbes kaks miljonit eluaset, mille müügiks kulub Acuna & Asociadose partneri Fernando Rodriguez de Acuna Martinezi hinnangul terve aastakümme.

Hetkel kuum