Harry Tuul • 4. oktoober 2012 kell 7:27

Airbalticut ähvardab 80 miljoni eurone karistus

Airbalticu asepresident Janis Vanags avaldas lootust, et Euroopa Komisjon ei karista lennufirmat 2011. aastal saadud riigiabi eest.

Kui see nii läheks, peaks airBaltic tagastama 57 miljonit Läti latti ehk umbes 81 miljonit eurot, mis ettevõte sai rahasüstina pärast endise juhi ja omaniku Bertolt Flicki lahkumist.

Vanagsi sõnul oleks selline karistus ebaloogiline, kuna analoogselt on kriisiaastatel abistatud ka näiteks Czech Airlines’i ja Malta rahvuslikku lennukompaniid, vahendab Läti Delfi. Lisaks räägib Vanagsi sõnul airBalticu kasuks edukalt läbi viidud restruktureerimine.

Siiski on Euroopa Komisjon algatanud 2011. aasta lõpus kontrolli, kas nimetatud rahasüst on kooskõlas riigiabi reeglitega, kuid otsust pole Komisjon endiselt langetanud. Lätis kahtlustatakse, et kaebuse taga on Läti valitsusega tülli pööranud endine ja kauane lennufirma omanik ja juht Bertolt Flick.

Hetkel kuum