Rainer Saad • 21. detsember 2012 kell 6:37

Päev börsil: fiskaalkuristik on ikka lahenduseta

Euroopa suuremaid börse ootab täna madalam avanemine, kuna vabariiklaste „plaan b” USA fiskaalkuristiku osas kukkus Esindajatekojas läbi.   

Ebakindlus 600 miljardi dollari suuruste kulukärbete ja maksutõusude pärast, mis ilma lahendust leidmata jõustuvad uuel aastal automaatselt, on turgudele jätkuvalt meelehärmi valmistamas. Ka eile ei saanud vabariiklaste ettepanek "plaan b" lahenduse osas piisavalt toetust.

Kuna aeg hakkab lahenduse osas otsa saama ning pühad lähenemas, on Obama kinnitanud, et kongressiga tehakse koostööd ning loodetavasti jõutakse lahenduseni võimalikult kiiresti.

Aasia börsid on täna peale USA eelarvekõnelusi miinuses. Jaapani börsiindeks Nikkei langes 1%, Hongkongi Hang Seng 0,8%, Hiina Shanghai indeks 0,7%, Korea börs 1%, Austraalia börsiindeks langes veerand protsenti.

Jaapani börsil olid ühed suurimad langejad autotootjad. Mitsubishi Motors kukkus 5,8%, Nissan Motor ja Toyota Motor langesid 2,4%. Olympuse aktsia kukkus 2%, kuna firma teatas, et tema planeeritud meditsiiniüksuse ühinemine Sonyga võtab rohkem aega kui arvati seoses regulatiivsete otsuste tõttu.

Täna teatas Noredecon, et Sven Lennart Alpstalile kuuluv Luksusjaht AS on suurendanud enda osalust börsifirmas üle 5%. 

Hetkel kuum