Rivo Sarapik • 27. detsember 2012 kell 9:29

Vähendame sõltuvust eurorahast

"Peame vabanema mentaalsest ja füüsilisest sõltuvusest eurorahast," sõnas rahandusminister Jürgen Ligi.

"Uudistest käib läbi, et kõik jätkub vanas vaimus ja oodatakse Euroopast kohalikele asjadele raha. Nii see olema ei hakka, kohalikele asjadele tuleb leida kohalik rahastus," sõnas minister täna valitsuse pressikonverentsil.

Minister andis täna valitsusele ülevaate 2007-2013. aastate euroraha kasutamisest Eestis.

Struktuuritoetusteks eraldati sel perioodil 3,4 mld eurot ja projekte heaks kiidetud 92% ulatuses. Välja on ministri sõnul makstud 48,5%. „Mis on muidugi viide sellele, et on korralik varu, aga nii on kõikides riikides. Majanduse stiimulit sellest allikast jätkub veel selle perioodi arvel. Teisalt ei ole me sellest rahast nii sõltub, kui tundub, sest reaalselt kasutatud raha on vähem kui pool,“ lisas Ligi.

"Meie mured on rohkem juba järgmistes perioodides. Kuigi euroraha summaliselt jääb samasse kanti, on selge, et võrreldes SKPga tema tähtsus langeb ja püüame üldist mõtlemist kallitada selles suunas, et euroraha ei ole mitte riigi rahastamiseks, vaid leida üles valdkonnad, kus selle toel oleksid võimalikud selged arenguhüpped. Näiteks veemajanduses," selgitas minister. 

Hetkel kuum